Свет

Свет у шоку! „НЕСПОСОБАН ЈЕ, КРАЈ МУ ЈЕ БЛИЗУ!“ Пуца светски скандал, Вашингтон и Лондон више нису пријатељи!

Доналд Трамп и његов кабинет неспособни су и дисфункционални, а њихова је политка према Ирану је хаотична, оцена је британског амбасадора у САД у дипломатским депешама којих се домогао британски лист Мејл он сандеј.

Ким Дарок, према низу тајних депеша и белешки послатих влади у Лондону, које је лист добио на увид, каже: „Заправо сматрамо да актуелни кабинет неће постати битно нормалнији него што јесте; мање дисфункционалан; мање непредвидљив; мање подељен унутрашњим сукобима; мање дипломатски неспретан и невешт“, написао је наводно Дарок у једној депеши.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према писању британског листа, најоштрији су епитети које је британски дипломата употребио у опису америчког председника „несигуран“ и „неспособан“.

Углавном су тачне вести америчких медија о жестоким унутрашњим сукобима и хаосу у Белој кући, пише још наводно Дарок.

У депеши најновијег датума послатој 22. јуна, британски амбасадор критикује Трампову политику према Ирану, називајући је ‘некохерентном’ и ‘хаотичном’.

Тврдња америчког председника да је опозвао ракетни удар на Иран зато што је могло да страда 150 Иранаца „није баш уверљива“, казао је наводно британски дипломата.

„Већа је вероватноћа да се од почетка није слагао с том идејом, прибојавајући се како би то очигледно одступање од властитих обећања из предизборне кампање из 2016. године изгледало у 2020. године“, написао је наводно Дарок, алудирајући на следеће председничке изборе у САД, пише Јутрањи лист.

Дарок је такође оценио да ће председник Трамп „пасти“ и доживети „понижавајући крај“.

У британском министарству спољних послова нису одбацили истинитост депеша.

„Британска јавност очекује да наши амбасадори министрима шаљу искрене, неулепшане оцене политике у земљама у које су послати“, казала је представница министарства.

„Њихова мишљења нису нужно и мишљења министара или владе“, додала је.

„Плаћамо их да буду искрени“, напомиње.

„Наш тим у Вашингтону има чврсте односе с Белом кућом и они ће несумњиво одолети таквом неодговорном понашању“, истакла је представница британског министарства спољних послова у осврту на могуће последице цурења депеша у медије.

Дарок спада међу најискусније британске дипломате, а његов актуелни мандат у САД почео је 2016. године, пре Трампове победе на председничким изборима.

 

Извор: Јутарњи лист