Србија

ТАЧИ ГУБИ ЛЕГИТИМИТЕТ: Доведен у питање састанак у Паризу! Рамуш хоће да изгура Хашима!

Рамуш Харадинај је оставком удвостручио свој рејтинг на КиМ и сада долази у питање одржавање најављеног састанка у Паризу у септембру или октобру, јер ако следи предизборна кампања на КиМ Хашим Тачи не би могао да води преговоре и ако би се појавио у Паризу, изјавио је данас Душан Проковић из Института за међународну политику и привреду.

– Ако на КиМ следи предизиборна кампања онда тог састанка у Паризу неће бити. И када би Тачи сада скрпиио неку већину у парламенту, он би дошао на тај састанак без икаквог легитимитета. То је питање поверења у њега које је сада до те мере отворено да он никакве преговоре не би могао да води – рекао је Пророковић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пророковић сматра и да ће Харадинајево саслушање у Хагу пред специјалним судом за ратне злочине, упркос што је позван у својству осумљиченог, проћи без било каквих последица.

– Било би неверовато да један суд који је основала тзв. косовска скупштина сада пресуђује по истој ствари другачије у односу на суд који је основао Савет безбендости УН – каже он.

Пророковић подсећа да је Харадинаја два пута ослободио Хашки трибунал сличних оптужница и истиче да је Харадинај чак добио писано саопштење од Хашког трибунала да је пресуда ослобађајућа и да може и даље да настави да се бави политиком.

– И како то сада да преиначи овај Суд за злочине ОВК. То је играрија коју не треба узимати за озбиљно. Мислим да се ту ништа суштински неће дешавати – закључује Пророковић.

На питање да ли очекује да ће се сада повећати притисак на Србију да призна независно Косово, Проковић каже да не види да се позиција Запада променила ни за јоту у протеклих неколико месеци по том питању.

– Ти притисци су били и остали исти, не видим да ће се они повећавати нити да ће се смањивати. Једино што сада долази у питање је одржавање најављеног састанка у Паризу у септембру или октобру – навео је он.

Пророковић се осврнуо и на то какве ће последице Харадинајева оставка иматина на политичку сцену у Приштини констатацијом да је Харадинај повукао „маестралан потез“ пошто је оставком истерао на чистину све своје политичке противнике.

– Не видим начин да било ко од њих сада повуче или суспендује одлуку о таксама, нити самим тим да настави преговоре са Београдом. Било ко да то учини, аутоматски ће га јавно мењење осудити и прогласити издајником и тај на следећим избгорима може да се поздрави са својим рејтингом – рекао је он.

Са друге стране, наставља Пророковић, Харадинај је јучерашњом одлуком удвостручио свој рејтинг и може након наредних избора да бира коалиционог партнера.

– Да ли ће то бити Демократски савез Косова или Самоопредељење, то ћемо видети, али сумњам да ће ићи у нови аранжман са Тачијем. Тако да Харадинај на овакав начин предузима одређене иницијативе и обликује политичка дешавања на КиМ – истиче Пророковић.

Извор: srbijadanas.com