Спорт

Текст ХРВАТСКОГ НОВИНАРА ће вас оставити без даха: Новак је најбољи, мислио сам да то НИКАДА НЕЋУ ПРИЗНАТИ!

Српском тенисеру Новаку Ђоковићу клања се цео свет! Медији широм света се утркују ко ће више хвалоспева да напише на рачун величанственог Србина.

Тако је на познатом хрватском порталу „Индеx.хр“ освануо сјајан ауторски текст спортског новинара Армина Хасанбеговића, који је раније био критички настројен према српском тенисеру. Хрват се коначно поклонио неприкосновеном Новаку Ђоковићу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Налазите се на највећем тениском стадиону на свету. Губите наконтри и по сата игре. Чини вам се да су сви против вас и судија, 20 хиљада навијача, око соколово и скупљачи лоптица… Наспрам вас се налази најтрофејнији тенисер свих времена. Исти онај који вам је три месеца раније нанео први пораз у сезони и прекинуо низ од 41 победу. Има две меч-лопте и сервира на једном од својих најдражих турнира. Све је спремно за славље и од вас се очекује само да му на мрежи господски пружите руку и честитате.

И шта ви урадите? Пошаљете све у неку ствар, и судију, и 20 хиљада навијача оних који су против вас, и око соколово које вас је живцирало, и скупљаче лоптица. Све. И одиграте најбољи ударац у историји тениса. Преокренете меч.

Осам година након тога налазите се на најпознатијем тениском стадиону на свету. Губите након четири сата игре. Чини вам се да су сви против вас, и судија, и 15 хиљада навијача, и око соколово, и скупљачи лоптица. Чини вам се да нико на стадиону не жели да ви прекинете једну од најлепших спортских прича.

Преко пута се налази најтрофејнији тенисер свих времена. Исти онај који би вам освојеном титулом побегао на недостижних шест Грен слемова разлике и можда вас избацио из прича о највећем икада. Има две меч лопте и сервира на свом најдражем турниру. Све је спремно за славље и од вас се очекује само да му на мрежи господски пружите руку и честитате.

И шта ви урадите? Опет пошаљете све у неку ствар, и судију, и 15 хиљада оних који су навијали против вас, и око соколово које вас је живцирало и скупљаче лоптица. Све. И преокренете меч. Најлући меч у историји финала Вимблдона и један од највећих мечева свих времена.

Натерате Американце који су вас провоцирали, и Британце који су аплаудирали вашим дуплим грешкама, Швајцарце које сте расплакали и најтрофејнијег свих времена да сви кажу:

„Овај човек је чудо!“

Новак је најбољи, мислио сам да то никад нећу признати

Када би Новак Ђоковић сутра завршио каријеру, остао би упамћен као најбољи тенисер свих времена. То неће признати само најтврђи обожаватељи Роџера Федерера и Рафаела Надала. Али и њима је све јасно.

Од тренутка кад се појавио, био је оспораван и омражен. Оспоравали су га они који су сваким његовим напретком осећали да је све ближе њиховим идолима, а не воле га исти ти јер је прекинуо дуопол најомиљенијих и најтрофејнијих тенисера свих времена.

Како то да одједном не гледамо тениске ел класике у завршницама турнира? Како то да се из неке нетениске земље појавио младић који с толико самопоуздања излази на мегдан највећима у историји? Како то да је тај младић достигао такав ниво без слабости у игри? И како то да се наши идоли углавном предају у мечевима с њим још у свлачионици?

И ја сам био међу онима који су се то питали. Волео сам кад губи, али он је ријетко губио.. И она побједа на УС Опену 2011., па побједа против Ендија Мареја у Риму неколико месеци раније, онда оно ругање на земљи са до тог момента непобедивим Надалом на тој подлози, освајање првог Вимблдона, па Дејвис куп… Све ме живцирало. А онда сам временом схватио – не волим га јер му нитко ништа не може. И прихватио да је тениски свијет добио новог владара.

Ђоковић се освојеним Вимблдоном, петим у шест одиграних финала и трећим преко Федерера, приближио Надалу на две Грен слем титуле заостатка, а Швајцарцу на четири. И тај број титула је једино због чега неки још тврде да је Федерер највећи свих времена. Све друго је на страни најбољег свих времена.

Да бисмо објаснили зашто је Ђоковић најбољи, расправу ћемо да сведемо на неколико основних критеријума.

Федерер је првих седам Грен слем титула овојио против Марка Филпоусиса, Марата Сафина, Ендија Родика, Лејтона Хјуита, Андре Агасија и Маркоса Багдатиса. Надал И Ђоковић су своје трофеје освојили у најјачој ери у историји тениса и то углавном победама против највећих ривала. Федерер је од 20 Грен слем титула у само четири финала победио Новака или Надала. Од њих је изгубио 10 финала.

Међусобни дуели

Колико пута сте видјели у очима Федерера да се предао против Ђоковића и Надала, понекад чак и при изласку на терен? Сигурно се можете сетити неколико мечева, а они који више прате тенис, могу се сетити најмање десетак таквих сусрета.

Новак доминира у међусобним сусретима са обојицом. Побеђивао их је на свим подлогама и у свим фазама највећих турнира. . Федерер никад није освојио Грен слем да је на њему победио и Ђоковића и Надала. На крају, бројке кажу – Ђоковић има 28-26 против Надала и чак 26-22 против Федерера, укупно 29-18 у финалу против њих. Једини пут кад је Федерер победио Ђоковића у финалу Грен слема било је 2007. године, у Новаковом дебитантском финалу.

Опште прихваћено мишљење међу тенисерима, стручњацима и тениским заљубљеницима је да је највећи Новаков ниво игре знатоно већи од највећег нивоа Федерера и Надала.

Новак је најкомплетнији тенисер, тенисер без слабости у игри. Има бржих од њега, спремнијих, има и оних који имају бољи форхенд и сервис, али нико нема пакет удараца, тактике, физичке и психичке снаге као он. не игра офанзивно и елегантно попут Федерера, не игра на снагу попут Надала, али кад стане с друге стране мреже, супарници се осећају као да играју против зида.

Владавина и рекорди

Нико није дуже владао светским тенисом од Новака Ђоковића. Од 2011. године, када је преузео врх, Ђоковић је освојио 15 Грен Слем титула, две више него Надал и Федерер зајдно. У том поериоду против Шпанца и Швајцарца има скор 41:19.

Једини је у историји који је у једној сезони успео да победи све ТОП 10 тенисере. Једини је освојио све Мастерсе. Има већи проценат победа од Федерера и бољи је у финалима. И следеће године срушиће Федереров рекорд по броју недеља на броју 1, рекорд за који се веровало да никад неће бити срушен. То је вероватно и најважнији рекорд који ће држати јер се Грен слемови играју само осам недеља годишње, а Ђоковићу застрашујућа конкуренција у леђа гледа већ годинама.

Верујем да ће до краја каријере, можда чак и до краја следеће године, уловити и Федереров рекорд по броју Грен слемова. Чак и да не успе у томе, биће најбољи ког смо гледали. Не најтрофејнији, не најомиљенији, не најелегантнији, али најбољи – написао је Хасанбеговић у овом сјајном тексту.

Извор: Курир