Регион

ТЕШКА ПРЕВАРА! Црногорци поново изиграли туристе, обећавали су пред сезону, а када су гости дошли затекло их је ЈЕЗИВО ИЗНЕНАЂЕЊЕ!

Главна туристичка сезона је почела и многи су се понадали да ће, како је раније најављено из Морског добра, плажни мобилијар после 17 сати на уређеним плажама бити бесплатан, али то се није догодило.

Све је избило на видело кад су по друштвеним мрежама почеле да се шире жалбе туриста и грађана да закупци имају „свој закон“ и наплаћују сунцобране и лежаљке и до 19 сати.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иако су из Управе за инспекцијске послове саопштили да Правилником о ближим условима у погледу уређености и опремљености, врстама и условима коришћења купалишта на мору није прецизирано да ће сунцобрани и лежаљке после 17 часова бити бесплатни, у Јавном предузећу за управљање морским добром Црне Горе казали су да су, уз сагласност закупаца, као уговорену одредбу уврстили ставку да се плажни мобилијар тада не наплаћује.

У Морском добру објашњавају да су закупци пристали на то да плажни мобилијар после 17 сати буде бесплатан.

„Та обавеза је саставни део Уговора о закупу морског добра, коју су корисници прихватили при потписивању истог“, истичу и најављују да ће у наредних неколико дана завршити израду графичких фолија, које ће закупци истаћи на својим информативним таблама.

„На њима ће јасно бити назначено радно време купалишта, а посебно ће бити истакнута одредба да се мобилијар не наплаћује после 17 сати“, тврде у Морском добру.

Неколико закупаца плажа потврдило је ЦдМ-у да после 17 часова нико нема право да наплати плажни мобилијар и да, у супротном, гости могу звати инспекцију. Додају да то не важи само за купалишта која су у склопу хотела и на којима се сунцобрани, лежаљке и балдахини наплаћују.

Међутим, сад кад се огласила Управа за инспекцијске послове, није јасно да ли ће, када и како бити кажњени закупци који прекрше одредбу о бесплатном плажном мобилијару. Јер у Управи тврде да Правилником о ближим условима у погледу уређености и опремљености, врстама и условима коришћења плажа нема овог правила.

„Правилник о ближим условима у погледу уређености и опремљености, врстама и условима коришћења купалишта на мору прописује обавезу закупаца да истакну ценовник плажног мобилијара, на информативној табли, са назнаком времена до када се плажни мобилијар наплаћује. Значи, Правилник није прецизирао време наплате услуга плажног мобилијара, већ је закупац у обавези да сам одреди вријеме наплате и исто истакне на информативној табли на купалишту“, навели су у Управи.

По томе судећи, инспекција ће реаговати уколико закупци буду наплаћивали плажни мобилијар и послије 17 сати тек када они, у складу са потписаним Уговором о закупу морског добра, договорена правила о наплати истакну на информативним таблама.

 

Извор: CDM