Свет Србија

ТРАМП ИМА РЕШЕЊЕ ЗА КОСОВО: Срби треба да се забрину, али и Албанци!

Фото: Јутјуб

Термин „јастребови“ односи се на појединце из владајућих елита САД који заступају спољну политику америчког интервенционизма. Неки од њих су: Џон Болтон, Дик Чејни, Пол Волфовиц, Мајк Либи, Мајк Помпео… Јастребови Кину сматрају једним од највећих изазова у 21. веку

Јастребови надлећу Косово и спремају решење за њега. Вашингтон је поново, на иницијативу председника САД Доналда Трампа, оформио Одбор за тренутну опасност, такозвану групу „јастребова“, која ће се поред свих тема бавити и Балканом, а самим тим и проблемом Косова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Одбор за тренутну опасност, такозвана група „јастребова“, током Хладног рата седамдесетих и осамдесетих година прошлог века водила је кампању против опасности од Совјетског савеза. Недавно је оживљена уз помоћ Стива Бенона, бившег главног стратега председника Доналда Трампа.

Одмах по формирању ове групе Вашингтон се огласио и рекао да је циљ овог одбора како би упозорио на опасност од Кине, преноси „Њујорк тајмс“.

Након што су својевремено одбачени као ксенофоби, чланови групе сада сматрају да су њихови ставови све више прихваћени у администрацији председника Трампа, где су скептицизам и неповерење у Кину изражени.

Страх од Кине доминира, од Беле куће, преко Конгреса, до федералних агенција, где се успон Пекинга без поговора сматра као претња економској и националној сигурности и као највећи изазов 21. века.

Ипак, како се сазнаје, једна од тема овог Одбора биће и Балкан и Косово, нарочито када се узме у обзир да у њему веди и облачи Стив Бенон, човек који је више пута исказао интересовање за овај део Европе.

Стив Бенон, бивши стратег Доналда Трампа, који је и најзаслужнији за његову победу на председничким изборима у Америци, тврди да би Балкан у новом геостратешком окружењу могао добити много важније место на светској сцени.

– Европа је веома важна за председника Трампа и очигледно врло важна за Сједињене Државе, јер сте ви мајка-цивилизација из које је нови свет настао – рекао је раније за медије Бенон, тачније у интервјуу за РТРС.

Мишљења је да ће Балкан постати много важније место на светској сцени, где у новом геостратешком окружењу Кина, Иран и Турска формирају неку врсту савеза. Када је реч о Хладном рату, Бенон сматра да он није завршен.

– Мислим да је врло важно оно што се десило у Хелсинкију, то је позитивно. Понуда Путину да посети Вашингтон такође је позитивна, након чега је Путин позвао председника Трампа у Русију. Мислим да је то начин на који треба комуницирати – каже Бенон.

Његова чувена изрека је:

– Једна страна ће победити, а једна ће изгубити.

Извор: Ало