Русија

УДАРАЦ ИЗНУТРА! Нападнути Руси! Федерална служба безбедности кренула у ОДБРАНУ, цео државни врх на ногама!

Руска Федерална служба безбедности (ФСБ) нашла се на удару хакера, у нападу који вероватно представља један од највећих случајева угрожавања сајбер безбедности у Русији.

Хакерска група „Ov1ru$“ упала је, пре недељу дана, у компјутерски систем фирме SyTech, која се бави одржавањем рачунаре ФСБ-а и украла 7,5 терабајта података. Поређења ради, просечан данашњи преносиви диск има капацитет од једног терабајта.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Поред тога што су се „послужили“ прилично осетљивим подацима, хакери су још изменили званични интернет сајт компаније SyTech, како им би доказали своје присуство.

Група Ov1ru$, међутим, није задржала податке за себе, већ их је проследила другој, добро познатој, групи хакера Дигитал Револутион, а они даље медијима.

Међу подацима који су тако постали јавни нашло се и 20 тајних иницијатива и имена запослених у SyTechu који су са њима повезани. Према информацијама из медија који су добили украдене податке, међу украденим подацима се не налазе руске државне тајне.

То, међутим, не значи да откривени пројекти или иницијативе нису веома „интересантни“, иако је добар део њих донекле познат јавности. Тако пројект „Nautilus“ наводно предвиђа идентификацију руских корисника који интернетом сурфују анонимно (помоћу прегледача Тор).

Пројект „Ментор“, с друге стране, циља на руске компаније и прикупља њихове податке, док се пројекти „Hope“ и „Таx-3“ односе на стварање руског интернета. Хакери тврде да нису мењали објављене податке. Коментар Федералне службе безбедности и владе Русије се још увек чека

 

Извор: Ало.рс/ Б92