Србија

УДАРНА ВЕСТ ИЗ БЕОГРАДА: Хеликоптер надлеће Палату Србија! Подигнуто 4.000 специјалаца наоружаних до зуба!

Председник Србије Александар Вучић приредио је данас за председника Француске Емануела Макрона свечани дочек испред Палате Србија, уз 10 почасних плотуна, интонирање химне две државе и смотру почасне гарде.

Осим председника Вучића, испред некадашње зграде СИВ-а, француског председника дочекали су премијерка Србије Ана Брнабић и чланови њеног кабинета, поједини народни посланици, представници парламентарних странака, цивилног сектора, истакнути уметници и добитници француских одликовања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Био је присутан и велики број чланова француске делегације са којима су председници такође накратко поразговарали, „нарусивши“ уобичајени протокол.

Председнику Србије рапортирао је командант почасне гарде Драган Јаковљевић.

Палату Србија надлетао је један хеликоптер.

Вучић и Макрон затим су се упутили на састанак у ужем формату.

Они ће прво разговарати у четири ока, потом ће бити потписан низ билатералних докумената и одржан састанак делегација две земље.

Пред почетак конференције за медије, Вучић и Макрон ће разменити пет споразума, а укупно ће бити потписано више од 20 докумената, који се у највећој мери односе на економију, али и на наоружање, војну опрему, инфраструктуру и културу.

Вучић и Макрон ће, затим, у Палати Србија обићи изложбу „Србија и Француска у документима Архива Србије 1804-1918“, као доказ да односи две земље потичу од Наполеона и Карађорђа.

Макронову посету Београду прати велики број домаћих, регионалних и француских медија – акредитовано је њих скоро 600, од чега 30 медијских кућа из Француске, а обраћање два председника преносе и француска и српска национална телевизија.

Након дочека и састанака у Палати Србија, Вучић и Макрон упутиће се на Гробље ослободилаца Београда, где ће положити венце на Споменик браниоцима Београда 1914-1918.

Два председника ће затим у Алеји великана положити цвеће на гроб Милунке Савић, најодликованије жене за заслуге у Првом светском рату, која је понела и француски Орден Легије части.

Након тога ће, око 19 часова, на Калемегдану бити положени венци на Споменик захвалности Француске и ту ће се двојица председника обратити окупљеним грађанима, а очекује се да ће бити више хиљада људи.

Посета председника Француске, прва је од децембра 2001. године и доласка тадашњег председника Жака Ширака, а дешава се у години у којој Србија и Француска обележавају 180-годишњицу успостављања дипломатских односа.

Макрона у Београду чува 4.000 специјалаца, а мере безбедности су на највишем нивоу, као и увек током посета високих страних државника.

 

Извор: Ало.рс