Регион Србија

УДРУЖЕНИ ПРОТИВ СРБА! Заев и Мило раде на НОВОМ заједничком антисрпском пројекту! Српском народу се спрема велико ЗЛО!

Настојања премијера Северне Македоније Зорана Заева и председника Црне Горе Мила Ђукановића да спроведу у дело пројекте националних цркава упадљиво се подударају у аргументима, као и у томе што је у оба случаја на удару Српска православна црква.

Премијер Северне Македоније Зоран Заев изјавио је током посете Бугарској да његова земља, која је суверена, има право на посебну и независну цркву. Заев је истакао да он и бугарски премијер Борко Борисов заједно охрабрују историчаре да „заврше посао“, те да је у том смислу већ пао договор око „неких историјских личности“, попут Ћирила и Методија, Светог Наума и Климента…

И док Заев очекује посебну помоћ бугарске стране како би Охридску архиепископију отргнуо из крила Српске православне цркве (СПЦ), председник Црне Горе Мило Ђукановић у последње време такође потенцира питање аутокефалије црногорске цркве.

Етнофилетизам Ђукановића и Заева умногоме је сличан — као политичари обојица јавно „охрабрују“ историчаре „да заврше посао“ у складу са идеолошким потребама власти.

Некад Немачка, данас НАТО

На сцени је нешто што многи тумаче као заврши чин препакивања Балкана по атлантистичком моделу, који осим војног присуства НАТО-а подразумева и ревизију образовног система (пре свега историје). Главна мета је, наравно, поново Србија.

Историчар др Александар Стаматовић упозорава на то да ситуација у којој се сада налази Србија доста подсећа на ситуацију из 1941. године, када је Немачка преко Тројног пакта направила прстен око Краљевине Југославије да би је приморала да се уклопи у пројекат такозваног „новог европског поретка“.

Нема дилеме да је данашње поклапање и историјско наравоученије исто: оно што је 1941. била Југославија сада су Србија и Република Српска, а оно што је била Немачка — сада су НАТО и Америка. Рашчишћавањем ситуације на Балкану, НАТО-у би, наиме, био потпуно отворен пут ка границама Русије.

– На Балкану остаје још само формални завршетак увођења Северне Македоније у НАТО, да би се направио потпуни прстен око Србије и Републике Српске. У том циљу је, по често виђеном моделу, и пројектована ’плишана револуција‘ у Северној Македонији, и доведени су на власт Зоран Заев и његова гарнитура. Читав пројекат делује по систему спојених судова, с тим што је он давно одрађен у Црној Гори кроз инсталирање Ђукановића на власт, а Северна Македонија је свеж пример – образлаже Стаматовић.

Наивно признање америчког генерала

Овај историчар додаје да је, поред низа потпуних подударности званичних политика Скопља и Подгорице, отварање црквених питања и у Црној Гори и у Северној Македонији у ствари само део глобалне антисрпске политике коју воде те две државе.

– Мислим да је амерички генерал Џон Хоџис прилично наивно, али потпуно суштински тачно изрекао циљ америчке и НАТО политике када је рекао да треба смањити моћ Српске православне цркве (СПЦ). Кажем, прилично наивно, јер се ради о војнику, а не дипломати и политичару, али је за нас важна истинитост те тврдње – каже Стаматовић.

Он сматра да је главни разлог такве стратегије Алијансе тај што је Српска православна црква данас остала једини интегративни фактор српског народа у глобалном смислу.

– Нажалост, политичке елите Срба су досад показале да немају нити концепта нити капацитета за било какав озбиљнији план поновне државне интеграције српског народа. Стога, као историчар, могу да кажем да положај СПЦ сада умногоме подсећа на онај који је имала у доба турске владавине, када је била једини интегристички фактор српског народа и покретач његове борбе за ослобођење – уверен је Стаматовић.

И историчари стављени у погон

Он такође сматра и да феномен „убацивања“ историчара у погон промовисања црквене индивидуалности и аутокефалности у Црној Гори и Северној Македонији не представља ништа ново, подсећајући да је нажалост познато да су историја и историчари мање-више увек служили владајућим елитама за доказивање правоверности и оправданости њихових потеза и програма.

У том смислу, Стаматовић додаје да у случају и Црне Горе и Северне Македоније, нажалост, постоји тежња да се из двосмислених и нетачних историјских података формулишу историјски докази, те да се у оба случаја ради о цепању црквеног ткива српске Цркве.

– Отварање црквених питања треба да убеди најпре становништво у обе државе да су цркве у њима самобитне и несрпске. Политика Ђукановића је већ позната и разголићена. Њега све ово време Запад и НАТО држе на власти само у циљу антисрпске и антируске намере, иако исти тај Запад зна да се ради о мафиократском и недемократском режиму.

– Ни политика Заева не представља никакву енигму. И он је недавно доведен на власт из истих побуда као и Ђукановић. Евидентно је да је Заев повео пробугарску политику, и то треба нагласити, и да се у некој средњорочној перспективи може очекивати великобугарски интегристички пројекат између Северне Македоније и Бугарске, идентичан оном између Албаније и Косова – предвиђа Стаматовић, уз оцену да се заправо ради о понављању политике и концепта бугарског овладавања Македонијом, ради ког је та земља ушла у један балкански и два светска рата — и које је све изгубила и у којима је била на погрешним странама.

Због свега наведеног, Стаматовић апелује да би Србија свакако требало да има одговор и на овај концепт јер, како предвиђа, „Сјеверна Македонија у историјској перспективи од 15-20 година највјероватније неће преживјети у овом облику, као што, вјероватно, неће ни Црна Гора“

 

Извор: Ало.рс/ rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

јул 2019.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031