Србија

УСВОЈЕН ЗАКОН! ДРЖАВА ПРЕСЕКЛА! Добили нова овлашћења! Уколико не извршите ово наређење – платићете КАЗНУ и до 50.000 динара!

Возач је дужан да заустави ауто на захтев комуналног милиционера

Закон о комуналној милицији, који је пре неколико дана усвојен у Скупштини Србије, и даље је главна тема. Иако се сви слажу да је неопходно завести комунални ред у многим градовима, и даље постоје бројна питања и недоумице око надлежности комуналних милиционера.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ранко Шекуларац, помоћник начелника комуналне полиције у Београду, тим поводом поручује да грађани немају разлога за било какве сумње јер је њихов првенствени задатак успостављање комуналног реда и заштита животне средине.

– Ми смо пре свега у служби грађана и циљ овог закона је да се служба комуналне милиције учини сврсисходнијом и квалитетнијом како би се побољшао живот свих нас – каже он.

Возач је дужан да заустави ауто на захтев комуналног милиционера. Али шта се догађа уколико неко одбије да заустави аутомобил или покуша да побегне са места комуналног прекршаја…

– Ако се возач не заустави када га зауставља комуналац или покуша да побегне, милиционер има право да слика таблице и обавести полицију, која ће утврдити ко је власник возила. Он је дужан да по пријави комуналне милиције достави тачне податке о томе ко је возио ауто у тренутку комуналног прекршаја и за то сноси санкције. Комуналци немају надлежности да крену у потеру за прекршиоцем нити су за то обучени, већ ће то као и досад радити искључиво полиција – појашњава Шекуларац.

За заустављање возила комуналци ће користити уобичајене полицијске стоп-палице, а ако се укаже потреба, можемо да користимо и светлеће, које се виде у мраку или по смањеној видљивости.

– Милиционери ће морати и да прођу обуку како да безбедно зауставе возило, а да не угрозе своју нити туђу безбедности или проток саобраћаја. Ову обуку ће спроводити полиција – каже наш саговорник.

Поред тога што могу да зауставе ауто у прекршају, комуналци ће имати право и да га прегледају. Ако се возач успротиви томе, то ће се третирати као ометање милиционера у вршењу дужности. Па тако ако неко не стане милиционеру или му не дозволи претрес возила, биће кажњен новчано и то са 10.000 динара физичко лице, 25.000 предузетник и 50.000 правно лице.

Новим законом предвиђена је и обука одређеног броја комуналних милиционера за поступање према малолетницима.

– То подразумева едукацију за приступ и поступање са малолетним особама које крше комунални ред. Обучени милиционери тачно ће знати како да се понашају у одређеним ситуацијама, али и да процене када је потребно позвати родитеља или старатеља. Међутим, то се неће примењивати док се не стекну законски услови – истиче Шекуларац.

 

Извор: Република