Србија

Уторак ће бити најтоплији у години, у хладу ће бити као у КАЗАНУ, а на Сунцу ЈАРА! Стигло озбиљно упозорење!

Стручњаци саветују да се склонимо са сунца и да нигде не излазимо без флашице воде.

Сутра ће бити најтоплији дан у недељи, али и досад у овој години, а температура у хладу износиће 39 степени.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У Србију је стигао тропски талас, па је РХМЗ издао упозорење на велике врућине јер ће температуре достићи 39 степени у хладу. Стручњаци саветују да се склонимо са сунца и да нигде не излазимо без флашице воде.

– У нашу земљу данас је стигао тропски талас. Максимална температура током данашњег дана износиће 37 степени, док ће сутра бити најтоплији дан у недељи, али и најтоплији дан досад у овог години, и то са чак 39 степени – каже Ђорђе Ђурић, метеоролог

У среду пљускови

У среду рано ујутро у северозападним, а током дана и у осталим пределима Србије, биће пљускова с грмљавином. На југу и истоку током већег дела дана тропски топло. Максимална температура износиће 36 степени.

– Топло време ће бити и током четвртка и петка, температура ће се у четвртак кретати од 16 до 32 степена. Биће локалних пљускова с грмљавином. У петак ће максимална дневна температура износити 34 степена – додаје Ђурић.

Овакав топлотни талас може да буде прави шок за наш организам и стручњаци тврде да током оваквих температура морамо бити лагано обучени и користити гардеробу сачињену од природних материјала, никако синтетику.

– Морамо пустити кожу да дише и избегавати излагање сунцу због штетности УВ зрака, али и могуће сунчанице. Такође, ко користи климу, препоручује се да температура буде нижа за пет-шест степени од оне напољу, ако је разлика већа, то је велики шок за организам – каже прим. др Бисерка Обрадовић.

Најбитније је конзумирање течности, зато што морамо да надокнадимо сву течност коју изгубимо на високим температурама путем знојења.

– Воду морамо имати стално при руци, где год да кренемо. Веома је битно да знамо да ледена течност неће расхладити наш организам, она није добра. Током оваквог времена конзумирајте лаку храну, највише свеже воће и поврће, које прија организму – каже докторка Обрадовић.

Број инфаркта већи за 15 одсто

Променљиво, спарно и нестабилно време које нас већ недељама прати довело је до озбиљног повећања броја инфаркта, и то за целих 15 одсто. Кардиолози раде непрекидно, позиви не престају, па тако кардиолог Марија Здравковић, директорка КБЦ Бежанијска коса, истиче да ни здраве особе нису имуне на нагле временске промене:

– Имамо пацијенте који сада као прву манифестацију коронарне болести, без икаквих других симптома, дођу с акутним инфарктом миокарда и обично се дешава да се тегобе јаве у најтоплијим деловима дана.

Такође, она истиче да, уколико ових дана осетите јак бол у грудима који је праћен отежаним дисањем, мучнином или слабошћу, не чекате – већ одмах потражите помоћ лекара.

 

Извор: Ало.рс/ Курир.рс