Свет Србија

ВЕЛИКА ПОБЕДА СРБИЈЕ! ЕВРОПСКА УНИЈА ПРЕСЕКЛА! У току су завршне анализе, одлука ступа на снагу већ у септембру!

И из Европске комисије претходних дана стигли су полузванични наговештаји да би се нешто могло променити.

Европска унија повећаће квоте за увоз челика из наше земље, што ће додатно подићи производњу у највећем српском извознику Железари Смедерево, која је у власништву кинеске ХБИС групе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како се сазнаје из извора блиских делегацији ЕУ у Србији, на чијем је челу Сем Фабрици, у току су завршне анализе пословања железаре и структуре извоза нашег челика у ЕУ. Ипак, већ је извесно да ће квоте бити увећане и то толико да ћемо без проблема моћи да извозимо све што се произведе у Смедереву. Одлука ће бити донета веома брзо, а ступиће на снагу у септембру.

Подсетимо, Европска комисија је у фебруару ове године усвојила заштитне мере, чији је циљ, како је саопштено, да спрече Кинезе да европско тржиште преплаве својим челиком, знатно јефтинијим од оног из ЕУ. Те мере, из којих су поједине земље изузете, делимично су погодиле и Србију и умањиле извоз смедеревског челика на тржиште ЕУ.

– Србија је одмах затражила да буде изузета од ограничења или да оно буде што мање. Један од главних аргумената био је да је одлуком о заштитним мерама Европска комисија прекршила споразум о стабилизацији и придруживању (ССП) потписан са Србијом – објашњава извор и додаје да је у одлуци да се нашој земљи на крају ипак повећају извозне квоте пресудила процена да је железара у Смедереву од велике важности за српску економију и раст БДП.

Како каже извор, веома је важно било и што су власти у Београду у контакту са европским званичницима непрестано инсистирале на повећању извозних квота, а притиска је свакако било и из Пекинга.

– Ма колико се некад чинило да су односи ЕУ и Кине заоштрени, када је трговина у питању, Бриселу свакако није у дугорочном интересу да уђе у отворени економски рат са једним таквим гигантом – закључује извор.

Мере у виду квота на извоз челика у ЕУ односе се на 26 категорија производа од челика пореклом из земаља изван ЕУ, укључујући и Србију. На произвођаче челика у Србији односе се квоте за три категорије производа: топловаљани лимови и траке, хладноваљани лимови и прозводи од белог лима.

И из Европске комисије претходних дана стигли су полузванични наговештаји да би се нешто могло променити по питању квота за српски челик.

– ЕК и даље ради на ревизији мера које се односе на увоз производа од челика на тржиште ЕУ, а које обухватају и квоте на извоз Железаре Смедерево. Намеравамо да завршимо нашу анализу што је пре могуће како би евентуалне неопходне промене ступиле на снагу до 1. октобра 2019. године – речено је Тањугу у Европској комисији.

Премијерка Србије Ана Брнабић указала је у међувремену да квоте за увоз челика у ЕУ знатно оптерећују рад смедеревске железаре и да се нада њиховом повећању.

Иначе, железара ће, упркос квотама ЕУ од почетка године, да премаши производњу коју је имала у истом периоду прошле године.

 

Извор: Ало.рс/ Српски телеграф