Србија

ВЕЛИКИ БРОЈ МАЛИШАНА ВЕЋ ОБОЛЕО! Нова болест угрожава децу! Родитељи, ове ствари им никако немојте ДОЗВОЉАВАТИ!

Деца у Србији чак шест сати дневно проводе гледајући у екране телевизора и других уређаја, што је узрок многих поремећаја, упозоравају психолози.

Екранитис, како стручњаци називају низ поремећаја које су приметили код деце, болест је модерног доба, а изазива је вишесатно гледање у екране телефона, таблета и телевизора.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Да је враг однео шалу, говори податак стручњака да су деца чији су погледи приковани за екран престала да се одазивају на позиве родитеља и других људи који су у њиховој непосредној близини, да се играју с другом децом и разговарају са њима. Посебно је забрињавајуће што деца не могу више да дуже усмере пажњу на нешто, на пример игру, књигу или играчке, јер им је све то досадно за разлику од брзе, тренутне стимулације која стиже из игрица на телефону, цртаних филмова и других сајбер-садржаја. Такође, родитељи се жале да њихови малишани реагују изузетно агресивно и с појачаним бесом на свако одвајање од екрана.

Николина Милосављевић, дечји психолог, психотерапеут и саветник за родитеље, каже да је екранитис или екраноизам нов израз који користе психолози и психотерапеути да би објаснили понашање детета које трпи последице гледања у екран.

– Један од првих знакова јесте загледаност у екран и неодговарање на позиве родитеља или особа у околини. Малишани одбијају да престану са гледањем. Велики проблем је у такозваном вербално-когнитивном развоју, односно говору и сазнајном процесу, али и социјално-емотивном развоју – објашњава она.

Специјални педагог Петар Владетић објашњава да деца уче од околине посматрајући и опонашајући моделе понашања које виде у својој околини.

– У модерном свету, велики утицај на децу има неквалитетан медијски садржај. Она преко екрана врло брзо добијају велики број информација, а то може изазвати агресивност. Сада су и цртани филмови такви, а камоли интернет садржај – каже он.

Да је све то веома лоше, показују и подаци истраживања УНИЦЕФА које је показало да у Србији самостално телефон користи 70 одсто деце, а 24 одсто уз нечију помоћ и да деца све млађа почињу да користе технологију.

Према истим подацима, деца код нас чак шест сати дневно проводе користећи технологију. Истраживање је показало да уз екран телевизора, таблета или телефона деца у просеку проведу шест сати дневно.

 

Извор: Курир.рс