Регион

Влада у комшилуку преломила, стижу нови ловци на српску ИСТОЧНУ ГРАНИЦУ!

Извор: јутјуб принтскрин

Бугарска влада одлучила је да за 1,2 милијарде долара купи осам нових ловаца Ф-16, пише бугарски сајт Новините.

Нови авиони биће набављени, како би заменили већ дотрајале авионе Миг-29, који су купљени крајем осамдесетих и почетком деведесетих.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Заменик министра одбране Атанас Запарјанов рекао је новинарима да уговор вредан 1,25 милијарди долара укључује летелице, муницију, опрему и обуку пилота и да постоји опција да амерички Конгес допринесе 60 милиона долара. Он је рекао да ће шест авиона Ф-16 са једним седиштем и два са два седишта бити испоручена 2023. године. Одлуку још треба да одобри парламент али се очекује да ће то лако проћи пошто владајућа коалиција има потребну већину.

Подсетимо, Министарство финансија Бугарске је нешто раније саопштило да ц́е за куповину ових авиона Бугарска узети кредит у висини од око 170 милиона долара.

Наше источне комшије нашле су се у великим проблемима и морали су да брзо реагују. Миговима 29 истичу ресурси. Пропао је ремонт совјетских авиона Су-25 који се налазе у бугарској војсци.

Прошле године Министарство одбране Бугарске закључило је споразум са 558. белоруском фабриком за поправку авиона. Међутим, приликом покушаја да се уплати прва транша, испоставило се да се фабрика налази под европским санкцијама. Касније је са предлогом да реализује ову наруџбину изашло бугарско предузец́е „Авионамс“, које се ремонтом ових летелица бавило пре двадесет година, али је Министарство дошло до закључка да фабрика сада не располаже потребном опремом и професионалним особљем.

Подсетимо, на конкурс је била позвана и 121. руска фабрика за поправку авиона, али то предузец́е није успело да пошаље понуду на време.

Извор: Ало