Регион

ВОЈСКА АКТИВИРАНА НА ГРАНИЦИ СРБИЈЕ: Проглашена ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА! Национални радио преноси да је влада донела ОДЛУКУ!

Фото: Pixabay.com
Фото: Pixabay

У различитим областима у Бугарској забележено је више од 20 жаришта афричке куге свиња, како на фармама, тако и међу домац́им свињама, преносе локални медији. Због ширења афричке куге у четири области земље: Русе, Добрич, Плевен и Разград, проглашена је катастрофа.

Према мишљењу стручњака, економски губици од избијања болести износиће између 250 и 300 милиона евра. Влада Бугарска издвојила је око 1,9 милиона евра за борбу против афричке куге свиња.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Раније је европски комесар за безбедност хране Витјанис Андрјукајтис изразио забринутост да би због те болести Бугарска могла у потпуности да изгуби производњу свиња. Министарка пољопривреде Десислава Танева претпоставља да је ширење афричке куге проузроковано непажњом у спровођењу мера за спречавање ширења.

– Вероватно се десила непажња током реализовања превентивних мера. Граничимо се са Румунијом у којој је регистровано 1.600 жаришта заразе – изјавила је министарка.

Она је додала да у Бугарској постоји 110 регистрованих кланица, од којих је 67 за свиње.

– Те кланице ће моћи да обављају своје активности само у присуству ветеринара и војне полиције – истакла је Танева.

На фармама у области Русе уништено је више од 57.000 свиња, у области Добрич би требало да буде уништено 60.000 животиња. Осим тога, као превентивна мера све животиње које живе у кругу од 20 километара од места на којима су забележени случајеви заразе такође морају бити уништене.

Због избијања афричке куге у неколико области, на свим фармама свиња у Бугарској ће бити створене санитарне зоне, а подигнута је и војска која ће надгледати спровођење превентивни мера. Одлука донета је на седници Владе, преноси „Бугарски национални радио“.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Тањуг/Ало.рс