Србија

ВУЧИЋ ЈЕ ОД МАКРОНА КУПИО ОВЕ МОЋНЕ УБИЦЕ: Војска Србије добија наоружање због кога није свеједно ником на Балкану

Фото: Јутјуб

Војска Србије постаће јача за 18 система Мистрал са по 50 ракета, а ту вест објавио је председник Србије Александар Вучић након разговора са председником Француске Емануелом Макроном у Палати Србија.

Набавка Мистрала је прва куповина било каквог ракетног система ПВО у последњих 25 година.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Војска још од 1994. године, када су испоручене прве количине руских лаких преносивих ракетних система 9К310 Игла-1 (НАТО ознака СА-16 Гимлет) није добила нови тип ПВО система.

Артиљеријско-ракетни систем ПАСАРС ће сасвим сигурно ући у састав трупне односно ПВО Копнене Војске у којој би требало да замени лаке мобилне ракетне системе ПВО 9К31М Стрела-1М (НАТО Ознака СА-9 Гаскин) који се налази у наоружању још од 1975. године.

Првог дана посете француског председника Емануела Макрона Србији, две државе размениле су пет докумената, потписана су 22 споразума из различитих области међу којима се пет односи на наоружање и војну опрему.

Најзначајнији су уговор са компанијом МБДА о испоруци лаких преносивих ракетних система (ЛПРС) ПВО Мистрал као и Технички споразум Министарства одбране за уговор са МБДА.

Министарство одбране Србије саопштило је да су министар одбране Александар Вулин и представник компнаије МБВДА разменили Оквирни споразум и пратеће наруџбенице за набавку ПВО система Мистрал 3 и његову заједничку интеграцију на домаћи систем ПАСАРС. Потписан је и Технички споразум између Министарства одбране Србије и Министарства одбране Француске у вези са набавком ПВО система малог домета од компаније МБДА

– Систем „мистрал“ кратког домета (шест километара у висину и седам до осам километара домет) и њихова намена јесте пре свега за обарање борбених беспилотних летелица, а њиме се могу обарати и хеликоптери. Могу да послуже и против авиона у ниском лету. Сам систем „мистрал“ ће бити интегрисан у наш систем ПАСАРС, а може се инсталирати и на различите системе од бродова до хеликоптера, а може га и лансирати и војник уз помоћ оператора – каже војни аналитичар Владе Радуловић и додаје да у више од 90 одсто случајева, „мистрал“ увек погоди мету.

„Мистрал“ је пројектил земља-ваздух са инфрацрвеним навођењем који је произведен у компанији „МБДА миссиле сyстемс“ у коју су укључене Француска, Немачка, Италија и Велика Британија.

„Мистрал“ се темељи на француском пројектилу САТЦП  чији је развој започео 1974. године, а у производњу улази 1988. године.

Име је добио име по истоименом северозападном ветру у Прованси у Француској.

Користи га 37 одбрамбених снага у 27 земаља широм света.

Реч је о прилагодљивом систему. Његов основни начин коришћења је преко рамена војника.

Међутим, постоје и преносни делови путем којих „мистрал“ може да се монтира на оклопна возила, бродове и хеликоптере. На тај начин своју примену је нашао у хеликоптерима „газела“ и „јурокоптер тајгер“.

Мистрал је прилагођен и испаљивању с бродова и дизајниран с две ракетне јединице. Такав систем назван је „Синбад“.

Пре ПАСАРС-а, ракете „мистрал“ монтиране су на модуларни систем ПВО „талес“.

На службеним испитивањима „мистрал“ је у више од 90 одсто случајева са прецизношћу погађао мету.

 

 

Извор: Еспресо.рс