Србија

ЗАРАЗНИ ВИРУС УСРЕД ЈУЛА ОБАРА: Одрасли у већој опасности, позива се на посебну ОПРЕЗНОСТ!

Појава варичела, познатих као овчје богиње, у летњем периоду није уобичајена, међутим, велики број грађана, како деце тако и одраслих, заражено је овим вирусом.

Према извештају о заразним болестима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, годишње се у нашој земљи пријави између 33.000 и 45.000 случајева оболелих од варичела, углавном деце. Ипак, пример да и одрасли, и то усред лета, могу да се заразе, показује случај доктора Љубише Јеремића:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Појава варичела, познатих као овчје богиње, у летњем периоду није уобичајена, међутим, велики број грађана, како деце тако и одраслих, заражено је овим вирусом.

Доктори наглашавају да једном када вирус уђе у организам, остаје целог живота, те се, услед пада имунитета, може поново реактивирати.

Из Института „Др Милан Јовановић Батут“ није добијен коначан податак колико је људи оболело од овчјих богиња од почетка ове године, али напомињу да „су смртни исходи који се могу довести у везу са оболевањем од варичела последњи пут регистровани 2011, када су пријављена три“.

Међутим, инфектолог Драган Делић рекао је да код варичела ретко долази до компликација:

– Компликације нису честе, а код деце је то најчешће упала малог мозга. Одрасли су у већој опасности, јер компликација може бити упала плућа или средњег уха. Нема заштите од ових богиња, ко буде изложен, биће и заражен, ако није прележао. Ипак, нема разлога за панику, реч је о доброћудној вирусној осипној грозници.

Извор: srbijadanas,com