Србија

ЗБОГ ИСПОВЕСТИ ДОКТОРКЕ ПЛАЧЕ СРБИЈА: „Гледала сам како њено мршаво тело даје сву своју снагу… То је беба гладне Милице“

Емотиван статус који је једна Новосађанка објавила на свом фејсбук профилу, а који је за кратко време подељен више од хиљаду пута, натраће вас да се замислите.

„Улазим у породилиште… На порођајном столу млада особа која има двадесетак година, мршава, упалих образа, тамних подочњака. Не чује се. Бабица ми прилази и каже:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

‘Докторка, жена је дилатирана шест центиметара. Термин порођаја је крај следећег месеца, а беба је баш мала’.

– Како се зовеш – питам и прилазим жени.

– Милица – каже једва чујно.

– Одакле си – настављам са питањима.

– Одавде, ту сам се удала – каже Милица.

– Добро Милице, што си тако мршава? Једеш ли ти уопште? – питам.

– Да, добро једем. Знате докторка, мој муж ради и заради, не пије. Добар је. Сваки дан имамо хлеба и понешто скувамо. Лепо живим, не жалим се – прича.

Ја почињем да се ледим… Схватам да је искрена. Да је то стварно тако. Она стварно једе само једном дневно и мисли да је то у реду.

– Милице, кога имаш? Брата, сестру? – питам.

– Само сестру докторка, али она је у хранитељској породици. Знате мама је умрла, тата ради по цео дан и није знао шта ће са мном. А била сам вредна, чистила сам, кувала. Одем на пијацу и узмем зелениш што баце. А баце добру храну. Каже он мени, ‘Милице нашао сам ти мужа. И довео га. Иди дете са њим, биће ти боље него овде.’ И тако сам се ја удала – каже.

– И, је л’ ти леп муж? – покушавам да се нашалим.

– Добар је – прозбори и наставља да ћути. Само гримасе на лицу показују да је боли. Млада жена која прихвата реалност ма колико била тешка, која не зна за боље, мртва у својој немоћи да било шта промени.

Бабица ми доноси њене анализе крви. Бацам поглед на папир и стеже ми се кнедла у грлу. Тешка анемија, хипопротеинемија.

– Знате, ово је девојчица. Зваћу је Анђела. Имам ствари. Све сам опрала и сложила, знате стварно су ко нове. И пелене, имам и пелене. Него, немојте да се љутите мислим да ћу да се напнем – каже.

– Напни се Милице. Хајде Милице, најјаче што можеш, напни се – кажем и гледам у бабицу. Сви ћутимо. Немамо речи, а изнутра нас стеже, боли.

Милица слуша, њено мршаво тело даје сву своју снагу. И она се породи. Беба мршава, али лепа, плаче, црнокоса.

– Душо, мама те је дочекала. Душо, дајте ми је да је љубим. Душо, ти си мени све. Колико је тешка докторка – пита док је узима плачући од среће.

– Ево само мало, Милице, измерићемо бебу – објасним. Беба је тешка 2200 грама. Терминска беба, беба гладне Милице.

– Лепа је докторка, стварно је лепа – каже.

Јесте, Милице, лепа – терам бабицу да јој донесе ствари, да је пресвучемо. Бабица обара поглед. Одлази у припрему и доноси кесу, најлонску, обичну и у њој једна стара спаваћица, једна кеса уложака и сапун.

– Милице, јеси ли гладна, жедна? – питам.

– Нисам, јешћу касније. Не брините, не треба мени много – каже. И први пут Милица има осмех. Излазим из породилишта.

Чека ме низак човек. – Ја сам Милицин муж. Да ли је Милица добро? – пита.

– Јесте – кажем и гледам га. Изношена мајица, али чиста, велика тренерка и поцепане патике. Руке, грубе, рањаве. Породила се и беба је добро. Срећан је.

– Молим вас, дајте ово Милици – каже и пружа малу кутију кекса и сок.

– Нека једе, треба да доји, а ја ћу доћи сутра. Ето, кренуло ми, имам да радим… – каже ми.

Одлазим пуна туге. То је стварност. Ту око мене. Сутрадан у визити, долазим до ње. Осмехује ми се. Мирише на сапун, опране косе у спаваћици са порођаја, која је чиста. Схвата мој поглед. Гледа ме у очи и каже.

Опрала сам је и осушила се. Топло је. Видите – каже и показује на сточић крај кревета. Сокови, наполитанке, чоколаде.

– Дале су ми, нисам узела… Кажу, једи Милице види како си мршава, а ми дебеле – каже.

Намештам осмех и гледам око себе. Ове дивне жене из собе су осетиле потребу да јој помогну и донеле су јој од уложака до хране, а да је при томе ни једног тренутка нису увредиле.

Долази дан отпуста. При поласку Милица долази да се захвали.

– Хвала вам на стварима за бебу. Није требало – каже.

– Нека Милице, уживај. Није то ништа – рекла сам.

Милицин муж их чека. Љуби их у косу и даје Милици једну ружу. Тако се ваља. Гледам их и мислим. Колико је стварно потребно да будеш срећан?

Заиста не знам.“

 

Извор: Ало.рс