Србија

ЗБОГОМ ТРАМПЕ! Амерички председник донео ОДЛУКУ – Албанци славе у потпуном ТРАНСУ!

Амерички председник Доналд Трамп именовао је републиканског конгресмена Џона Ретклифа, који је пре три године на Пан-националном економском форуму албанске дијаспоре на Менхетну показивао рукама великоалбански знак двоглавог орла, за новог директора Националне обавештајне службе САД.

Национална обавештајна служба надзире рад свих 17 америчких агенција које раде на том пољу, укључујући Централну обавештајну агенцију (ЦИА) и Агенцију за националну безбедност (НСА), а Ретклиф треба да наследи досадашњег шефа Дена Коутса, који се Трампом није слагао по питању Русије и Северне Кореје и одлази са функције 15. августа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Везе Ретклифа с Албанцима у Америци датирају пре Трамповог извора за председника САД 2016, а није познато да ли је он при одлуци о Ретклифу знао за кога овај лобира или му је након лошег односа који је имао са Коутсом једино било важно да шеф Националне обавештајне службе буде неко је безрезервно одан његовој политици.

Чак Шумер, лидер демократа у Сенату, у којем републиканци имају већину, критиковао је именовање новог директора Националне обавештајне службе, казавши да је „јасно да је конгресмен Ретклиф одабран зато што исказао слепу лојалност председнику Трампу“.

Шеф Беле куће је одлуку објавио на Твитеру, поручивши да ће Ретклиф, бивши државни тужилац САД за област источног Тексаса, „водити и инспирисати велика дела за земљу коју воли“, на шта се Ретклиф јуче шефу Беле куће захвалио у твиту.

– Дубоко сам захвалан председнику Трампу на прилици да водим обавештајну заједницу наше нације – навео је Ретклиф, који је до сада био члан Комитета за обавештајне послове Представничког дома Конгреса.

На овој друштвеној мрежи именовање Ретклифа обрадовало је Петрита Сељимија, који се на Твитеру представља као бивши министар спољних послова Косова.

– Гледао сам његово обраћање на догађају који је албанска дијаспора организовала пре неколико година, он снажно подржава независност Косова и евроатланске интеграције Албаније и Косова – тврди Сељими.

Како су пренели медији на албанском, „задовољство“ због именовања Ретклифа није могао да крије ни Исмет Смајљи, Албанац из косовског места Клина који живи у Даласу, а за којег се наводи да је „Албанац који је најближи тексашком конгресмену“. Он је на Фејсбуку објавио да је Ретклиф „снажан пријатељ и снажна подршка Косову и албанској ствари на Балкану“

Област Далас и Форт Ворта, из које је Ретклиф изабран у Конгрес, традиционално је републиканска, али је ту и највећа концентрација Американаца албанског порекла који подржавају Републиканску партију. На њиховом челу налази се бизнисмен Назар Мехмети, председник организације Пословна мрежа глобалне албанске дијаспоре, која је организовала догађај у Њујорку 2016, на којем је Ретклиф показивао знак двоглавог орла.

Према тврдњи медија на албанском Мехмети, као и генерални секретар организације Иљбер Корча и њихов активиста Гани Фејза, блиски су пријатељи Ретклифа.

Овај, како га Трамп назива, „високоцењени конгресмен“ је прошле недеље скренуо пажњу на себе када је јавно бранио шефа Беле куће, а током сведочења у Конгресу бившег специјалног саветника Роберта Мјулера, челног човека двогодишње истраге о мешању Русије у америчке председничке изборе 2016. године.

Мјулер је тада поручио да Трампа није ослободио одговорности за ометање правде, на шта се односио део истраге, а Ретклиф му је узвратио да Мјулер није надлежан да „одређује Трампову невиност нити да га ослобађа одговорности“.

Главни лобиста међу демократама

Двоглавог албанског орла рукама воли да показује и главни албански лобиста међу америчким демократама – конгресмен Елиот Енгел, који је на челу Комитета за спољну политику Представничког дома Конгреса. Фотографију њега у тој пози на Твитеру је бизнисмен Хари Барјактари, који себе представља као „америчког патриоту“ и „политичког активисту који се бори за америчку и албанску нацију“.

Поред Енгела, истакнути албански лобисти из Демократске партије био је и покојни конгресмен Том Лантош, који је обављао функцију на којој је Енгел сада, а код републиканаца се истицао конгресмен албанског порекла Џозеф Диогарди, који је, као и Енгел и Лантош, изабран у Конгрес из области Њујорка.

Браћа Барјактари

Србија је пре две године чула за браћу са Косова Иљбера и Илија Барјактарија, које је на високе функције у Савету за националну безбедност САД, упркос томе што су били део администрације демократског председника Барака Обаме, довео тадашњи Трампов саветник за националну безбедност Херберт Рејмонд Мекмастер. Или Барјактари је био шеф кабинета Мекмастера и његов најблискији човек од поверења, а Иљбер је био високопозиционирани директор Савета за националну безбедност за политику одбране.

Иако је Трамп Мекмастера отпустио још прошлог пролећа, браћа Барјактари и даље су активни у Вашингтону, а Или је почетком ове године постао члан комисије за националну безбедност за област вештачке интелигенције. То је додатно разбеснело републиканце који тврде да је Или Барјактари „Обамин лакеј“, којег је Мекмастер држао како би објављивао поверљиве информације о Трампу.

 

Извор: Српски телеграф/ Ало.рс