Србија

4 ОД 5 СРБА И НЕ ЗНА ДА ЈЕ ЗАРАЖЕНО ВИРУСОМ ЗАПАДНОГ НИЛА! Ево када хитно морате код лекара да бисте спречили УПАЛУ МОЗГА

Жена (84) која је оболела од грознице Западног Нила преминула је у Београду. Ово је прва жртва опасног вируса који преносе комарци ове године у Србији. Епидемиолог др Зоран Радовановић је за Курир образложио када треба да се уплашите за своје здравље и почнете да реагујете.

– Срби би требало да се навикну што пре на постојање вируса Западног Нила који прелази у грозницу, а онда се даље здравствено стање компликује, каже на почетку разговора проф. др Зоран Радовановић и даје одговор на важно питање – ЗАШТО?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Са постепеном променом климе долази све чешће до кишних и изузетно топлих лета, што представља погодне услове за размножавање комараца, па и оних који носе вирус Западног Нила. Током оваквог периода у години може доћи до развоја грознице Западног Нила, чега је неопхпдно да будемо свесни, јер само тако можемо да помогнемо свом организму и да спречимо немиле догађаје, јасан је др Радовановић.

Објашњава да чак четворо од пет заражених људи вирусом нису ни свесни тога и да немају никакве симптоме!

– Код оног петог зараженог се развија обољење које наликује назебу или грипу. Када се уради крвна слика добије се јасан знак да је под грозницом и предузимају се неопходне мере лечења, каже познати српски епидемиолог.

Додаје да су најчешћи симптоми који се јаве повишена температура, слабост и бол у мишићима.

– 2013. и 2018. смо имали епидемију грознице Западног нила. Прошле године је умрло 30 особа. То се дешава када се здравствено стање закомпликује, односно када доже до упале мозга или мождане овојнице. Тада све зависи од јачине организма и они који су до заражавања имали добру крвну слику су у благој предности у односу на хроничне болеснике, каже др Зоран Радовановић.

Ипак, опомиње да је прошле године, а и раније било случајева да младе здраве особе, које нису имале проблема са здрављем, оболе од вируса Западног Нила.

– Свако ко добије упалу мозга је у ризику од смрти, наглашава др Радовановић и каже да би Срби требало да постану свесни окружења у којем живе у здравственом смислу.

– Једини начин да ситуацију одржите под контролом је да проверавате редовно крвну слику. Здрави једном месечно, а хроничари једном у три недеље. Од 2012. су наше лабораторије у могућности да детектују вирус Западног Нила, а уколико на време почнете са терапијом биће значајно мање ризика да добијете упалу мозга или да изгубите животну битку, јасан је епидемиолог.

Да подсетимо, Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ објавио је да су до данас на територији Србије регистрована три случаја обољевања од грознице Западног Нила, један са смртним исходом.

Од 2012. године је регистровано 989 оболелих од овог вируса, а 97 је смртних случајева. Само 2018. године је умрло 30 људи од грознице Западног Нила.

Четворо од пет заражених не зна да је оболело док се здравствено стање не искомпликује.

Свака 150. оболела особа добије упалу мозга.

 

Извор: Курир.рс