Свет

АМЕРИКА И АУСТРАЛИЈА ДИГЛЕ УЗБУНУ: Хитно упозорили своје грађане! Спремају се велики немири! Нико више неће бити сигуран!

Сједињене Америчке Државе издале су упозорење на опасности путовања у Хонг Конг, позивајући путнике да буду у већој мери опрезни на тој територији због, како су рекли, грађанских немира након вишемесечних протеста.

Протести у Хонгконгу почели су противљењем закону о екстрадицији у континенталну Кину, који је касније суспендован. Касније су еволуирали и сада се директно односе на тражење оставки чланова владе Хонгконга и захтева се пуна демократија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Протести ће се вероватно наставити

– Протести и сукоби су се прелили и у друге четврти осим оних у којима је полиција допустила шетње или скупове – стоји у упозорењу које је у среду објављено на интернет страници америчког генералног конзулата за Хонгконг и Макао.

– Ови протести, који могу наступити с мало или без икаквог упозорења, вероватно ће бити настављени – стоји у упозорењу које је подигнуто на други степен лествице од укупно четири.

Аустралија је у среду такође позвала на опрез своје држављане који желе да посете Хонгконг.

Најгора криза од 1997. године

Протести представљају највеће народно оспоравање кинеског председника Си Ђинпинга откако је дошао на власт 2012. године. Си се исто тако носи с исцрпљујућим трговинским ратом са Седињеним Државама и слабљењем привреде.

Хонгконг је суочен због ових протеста са својом најгором кризом откако се 1997. вратио Кини прекидајући британску власт, рекао је у среду челник кинеске канцеларије за Хонгконг и Макао.

Још протеста планирано је у неколико округа широм града током викенда, с почетком у петак, а демонстранти су планирали и тродневни скуп на аеродрому.

 

Извор: Ало.рс/ Хина