Свет Србија

АУСТРИЈСКИ ПРЕСЕ „НАГАЗИО“ УСТАШЕ ЗБОГ НАПАДА НА СРБЕ!

У Хрватској у последње време све је више физичких напада на припаднике српске мањине и док Загреб говори о појединачним случајевима, они који осуђују ове нападе упозоравају да су они слика скретања хрватског друштва у десно, истиче данас бечки дневник Пресе.

„Насилни нападачи дошли ноћу и сакрили су лица. Средином прошле недеље око 22 сата, у „Бифе Петко“ у селу Уздоље недалеко од Книна упала је десетина маскираних хулигана. Демолирали су локал и тукли шокиране госте флашама, пендрецима и опругама док су гледали утакмицу Црвене Звезде у Берну. Ни жену ни децу нису поштедели“, преноси Пресе у тексту под насловом „Оргија насиља над српском мањином“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лист преноси и сведочење власник локала Борист Петко да је напад био организован и дуго планиран те да указао да је пет особа због повреда, било превежено у болницу. „Напали су нас зато што сам Србин и што су гости гледали утакмицу Звезде“, цитира лист.

„Готово четврт века од краја рата у Хрватској поново су све учесталији извештаји о нападима против припадника српске мањине“, истиче даље „Пресе“.

Као даљи пример наводи и случај српског угоситеља у месту Ðеврске код Книна којег су напала три младића прошле недеље зато што није допустио пуштање песама „ушташког барде“ Марка Перковића Томпсона.

Дневник пише и о нападу на српског повратника у Ријеци, којег је једно лице пребило и називало четником и подсећа да су овог лета објављиване и вести о нападима на конобара српског порекла у Дубровнику и на Хвару,напад на голмана ватерполо тима Црвене Звезде у фебруару који се спасио скоком у хладно море.

Пресе констатује да тренутно још само 186.000 људи српског порекла, према попису из 2011. живи у Хрватској и да је њихов удео у становништву је од избијања рата 1991. пао са 12,2 одсто на 4,3 процената.

Представнции мањина и критички медији у нападима виде слику националистичког померања друштва у десно и све веће нетолеранције у хрватском друштву, закључује лист.

Извор: Информeр.рс