Регион Србија

БЕОГРАЂАНИН ХТЕО ДА ИЗНАЈМИ АУТО У ЗАГРЕБУ: Оно што је доживео је СКАНДАЛ, рекли му нешто УЖАСНО

Ђ. Б. из Београда остао је непријатно изненађен кад су му у једној рент-а-цар агенцији у Загребу рекли да од њих не може изнајмити возило јер је држављанин Србије.

Иницијални шок заменио је наредни када је сазнао да су као разлог навели то да „држављани Србије често краду аутомобиле“, те да би аутомобил могао без проблема да изнајми да има било које документе који нису српски, пише Нет.хр., а преноси Јутарњи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Аутомобил је хтео да изнајми како би с пријатељима неко време провео у Загребу и успут посетио Самобор, Вараждин и Ријеку. Испричао је и да у Хрватској летује већ годинама, још од 1998, а до сада је без проблема изнајмљивао аутомобиле у Загребу.

– Ја јако волим ваш град и земљу, врло често ту долазим и током свих ових година никада нисам имао нити најмањи проблем, поготово не с рентањем аутомобила. Када ми је речено да не могу да изнајмим возило зато што сам држављанин Србије било ми је баш криво – испричао је Београђанин за Нет.хр и додао да је велики пацифиста, због чега га је ова ситуација додатно погодила.

Горан Малкоч, власник рент-а-цар агенције, признао је да аутомобиле не изнајмљује Србима. Тврди да они аутомобиле краду, а затим их продају у БиХ и у Србији. Од 2009. до данас му је, каже, украдено чак 17 возила, а тврди да су их украли управо држављани Србије.

– Превише сам уложио у своју фирму, а када аутомобил нестане, осигурање то не жели да плати, па ја из свог џепа морам аутоматски да затворим лизинг где сам се задужио. Ко то може да разуме нека разуме, а ко не може не мора. Осигурања у Хрватској неће покрити рент-а-цар полису за Србију. То је тако јер овде људи долазе са српским документима, узму аутомобил, оду у Србију и продају га за две, три, четири хиљаде евра и нама направе велику штету. Примера ради, прошле године нам је украден „пасат“ од 30.000 евра – испричао је Малкоч и додао да су се крађе догађале и без обзира на остављени депозит, те да гаранције нема.

Због таквих су му ситуација, каже Малкоч, и у полицији саветовали да једноставно престане да изнајмљује своје аутомобиле особама са српским документима.

Ипак, из полиције демантују да су њихови службеници давали таква обавештења, а из Нет.хр-а су контактирали још неколико рент-а-цар фирми и ни у једној им нису рекли да имају било какав проблем са српским држављанима у контектсу крађа возила.

 

Извор: Jutarnji/ Еспресо.рс