Србија

Берлин на ивици рецесије, ово ће погодити многе Србе!

Немачка коалициона влада била би спремна да се одрекне правила о избалансираном буџету и да преузме на себе нови дуг како би се супроставила потенцијалној рецесији, пише данас немачки магазин „Шпигл“.

Све је више расте страх од могућег пада највеће европске економије у рецесију, након што је суноврат немачког извоза, проузрокован успоравањем глобалне економије, тарифним сукобима и страхом од Брегзита, довео до пада бруто домаћег производа Немачке од 0,1 одсто у другом кварталу“, наводи се у тексту, а преноси Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Из немачког Министарства финансија су одбили да коментарише писање „Шпигла“.

Немачка има уравнотежен буџет од 2014. године, што је фискално правило које је увео бивши конзервативни министар финансија Волфганг Шојбле, а којег се придржава и његов наследник социјалдемократа Олаф Шолц.

Канцеларка Ангела Меркел изјавила је у уторак да не види потребу за пакетом фискалних подстицаја за сузбијање ефеката успоравања домаће економије, подсећа британска агенција. Она је додала да је њена влада остаје посвећена високом нивоу јавних инвестиција.

Немачка се годинама суочава са критикама својих партнера из еврозоне и Међународног монетарног фонда, који апелују на Берлин да повећа јавну потрошњу, што би пружило подстицај економији целе монетарне уније.

Извор: Ало