Свет

БЕЗОБРАЗЛУК! Померају старосну границу за одлазак у пензију на 75 ГОДИНА!

Фото: Јутјуб

Према извештају Центра за социјалну правду, стотине хиљада људи од 50 до 64 године су „економски неактивни“.

Државни пензиони фонд требало би да повећа старосну границу за одлазак у пензију на 75 година у наредних 16 година како би се подстакла економија Велике Британије, предлаже тхинк танк Торијеваца.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У последњем извештају, Центар за социјалну правду предложио је повећање старосне границе за одлазак у пензију на 70 година 2028. и на 75 до 2035.

У Великој Британији је већ усвојено повећање старосне границе на 67 година до 2028. и на 68 година до 2046. Међутим, организација коју суфинансира некадашњи лидер конзервативаца Иан Данкан Смит, жели да старосна граница много брже порасте.

Према извештају ЦСЈ, стотине хиљада људи од 50 до 64 године су „економски неактивни“ и Велика Британија не одговара на потребе и потенцијале људи у тој старосној групи.

У извештају се предлаже да се старијим људима помогне и омогући приступ како би остварили користи од свог рада тако што ће им се омогућити да посао буде флексибилан али и отворити могућности за усавршавање.

Британска влада је 2017. најавила планове да повећа старосну границу за одлазак у пензију на 68 година измежу 2037. и 2039. Бивши министар задужен за пензијски систем Рос Алтман оценила је да се ове промене не смеју допустити.

– Извештаји о подизању старосне границе за пензију на 75 година су шокантни – објавила је на Твитеру.

 

Извор: Bizlife.rs/ Ало.рс