loading...
Србија

БИЋЕ ЈЕДАН ОД НАЈМОДЕРНИЈИХ ТЕНКОВА У СВЕТУ: Ново оклопно возило ускоро у саставу снага Војске Србије!

Компанија наменске индустриије “Србоауто” из Остружнице код Београда приводи крају радове на развоју борбеног возила “курјак”, које ће бити једно од најсавременијих и најбоље опремљених вишенаменских возила у свету.

“Курјак” ће имати тенковски оклоп, да га ниво противоклопне и противминске заштите изједначава с тенком Т-84, имаће топ калибра 30 милиметара, као и велику проходност и амфибијске могућности, јер ће моћи да плови брзином од 10 километара на час.

“Свеукупно, перформансе “курјака” за трећину су боље од свих конкурената у свету”, кажу у “Србоауту”, наводећи да се ово возило ради у сарадњи са чувеном компанијом “АДГ мобилити” из Јужне Африке. Додају да је 90 одсто посла завршено и да ће најкасније за 16 месеци бити направљени први примерци.

Директор “Србоаута” Предраг Томић каже да ће “курјак” објединити готово све капацитете и знање војних установа, института и фабрика.

“Курјак” је “хај-тек” пројекат у пуном смислу речи и подухват којим одбрамбена индустрија прави огроман технолошки скок. Комплетно знање је купљено од јужноафричке компаније, која има огромну репутацију у свету развоја борбених возила”, каже Томић.

Он је истакао да је ово “велика шанса за државу да заокружи процес развоја и производње овог возила, које ће не само имати пролаз у свету, већ ће појачати и моћ наше војске”.

“Курјак” је замишљен као извиђачко, командно или борбено амфибијско војно и полицијско возило,а превозиће осам војника.

Погон шест пута шест и независно вешање омогућавају му проходност на свим теренима – може да “прескочи” ров ширине 1,5 метара, вертикалну препреку високу 60 центиметра и уздужни нагиб од 70 степени, а на копну може да се крехе брзином од 115 километара на час.

Извор: Курир

loading...