Србија

БОЛЕСТ НАДИРЕ МУЊЕВИТОМ БРЗИНОМ! Забележен први смртни случај! Србија у опасности?! Уопште није наивно, добро пазите шта радите!

Агенција за јавно здравство америчке савезне државе Илиноис објавила је да је неименовани пацијент, за којег је само наведено да спада у категорију оболелих између 17 и 38 година, преминуо након што је због конзумирања е-цигарета добио тешку болест плућа.

Претходно, америчка агенција за превенцију и контролу болести (ЦДЦ) известила је да су у 22 различите савезне државе широм САД због употребе е-цигарета оболеле 193 особе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То је огроман пораст с обзиром на то да је само два дана раније било 40 пацијената мање. Такође, оболели су регистровани у 16 држава, а онда се за 48 часова број повећао за још шест.

Растужила нас је вест о првом смртном случају који је повезан са ширењем плућних болести код оних који користе е-цигарете – рекао је директор ЦДЦ Роберт Редфилд и додао:

– Ова трагична смрт у Илиноису уверила нас је да употребу е-цигарета прате озбиљни ризици. Особе које користе е-цигарете долазе у контакт с пуно супстанци и материја о којима не знамо довољно.

Оболели су у почетку имали симптоме попут кашља, отежаног дисања и умора, а неки су и повраћали и имали пролив. Како је време пролазило, било им је све горе. Велики број оболелих, тинејџера и младих хоспитализован је, неки од њих су и на интензивној нези и апаратима за дисање.

– Лекари и даље не могу тачно да утврде шта је узрок болести. За сада нису открили чак ни да ли је зараза повезана са уређајем или оним што се кроз њега удише – пише Вашингтон пост.

Популарност електронских цигарета последњих година веома је порасла упркос чињеници да је Светска здравствена организација недавно издала драматично упозорење да е-цигарете убијају у најмању руку као оне праве, о чему је раније опширно писано.

С друге стране, произвођачи и трговци е-цигарете рекламирају као „здраву алтернативу пушењу“ и тврде да садрже само течност с никотином, док класичне цигарете имају још много других састојака, махом штетних.

 

Извор: Ало.рс/ Република