Србија

БРИТАНСКИ ДИПЛОМАТА ЗАГРМЕО О КОСОВУ! Америка што пре хоће да заврши посао! Ако Приштина повуче овај потез, Србима се црно пише!

Фото: Јутјуб

Лес наводи да је проблем што се политичка идеја о подели Косова заглавила јер Тачи није у потпуности успео да добије подршку на домаћем плану

Ако, као што изгледа, САД преузму водећу улогу у преговарачком процесу око решења косовског проблема, њихова полазна тачка ће бити идеја Србије о корекцији граница, а на другим силама је терет да привате или одбију америчку позицију“, каже Тимоти Лес, бивши британски дипломата на Балкану.

„Када Вучић и Тачи ставе идеју поделе на сто, у замену за узајамно признање, САД би биле спремне да раде на томе, сматра Лес, али оцењује да решење косовског проблема не треба очекивати брзо.

Он у интервјуу за Тањуг наводи да је проблем што се та политичка идеја заглавила јер Тачи није у потпуности успео да добије подршку на домаћем плану, а Немачка је такође искомпликовала ствари покречући процес разговора на којима је идеја разграничењ одбачена.

„Европа ће морати да одлучи да ли ће подржати америчку притисак за поделу, или ће гурати своје алтернативно решње, забринута због ефеката таквог решења на Босну и Северну Македонију“, каже Лес

Он истиче да су САД, које сада имају неутралнији приступ према овом проблему од претходне администрације, нестрпљиве да „заврше посао“ у Србији и на КиМ, како би се посветили другим стварима, можда Босни, али да није могуће очекивати решење у моменту када су ставови Београда и Приштине толико удаљени.

„У међувремену је угрожена регионална стабилност, јер се због такси Србији Приштина приближава Албанији, убрзавајући тако процеш уједињења. Предстојећи избори на Косово И у Србији сузили су простор за споразум током ове зиме. Време истиче и САД желе брзо решење – отуда и писмо Квинте упућено обема странама да се деблокају преговори“, оцењује он.

Лес каже да није оптимиста и да не види шта је то што би могло да доведе Приштину и Београд за преговарачки сто.

Мотив придруживања ЕУ више не постоји јер нема проширења, а то, сматра он,отвара могућност за бојазан од једностраног решања које би могла повуће Приштина.

“ Кладим се да ће њихов корак у случају да не дође до договора са Београдом, бити уједињења Косова са Албанијом,а то ће на крају довести косовску државу до правног лимба“, наглашава Лес.

На питање очекује ли да ће Вашингтон извршити притисак на Приштину да одустане од максималистичких захтева у коначном решењу за КиМ Лес каже да сумња и напомиње да САД морају да раде веома пажљиво.

„Овај пут САД не покушавају да приморају стране да потпишу споразум који су припремили амерички правници, већ да промовишу дијалог који ће и довести до решења које ће обе стране прихватити и који ће хе добити легитимеитет “код куће“ како би био одржив „, сматра он.

Лес напомиње да САД, уз то, не желе превисе ни да се „удубе“ у политику Балкана па морају да пажљиво поступају са локалним политичарима.

“ Ако примене превише притиска на Приштину, влада ће се приближити Албанији, претварајући билатерални спор са Србијом у регионалну кризу.“, оцењује он.

Он такође не очекује да ће бити додатног притиска на Србију да прихвати максималистичке захтеве Приштине, јер САД имају на уму да Београд може да живи са замрзнутим конфликтом на Косову.

„САД морају бити свесни да Србија има потенцијала да под притиском покрене питање Републике Српске и “ косовску драме“ претвори у регионалну кризу“, каже бивши дипломата на Балкану.

Зато, уколико Вашингтон жели да постигне свој циљ и да ослаби везе Србије са Русијом, онда мора да се пронађе споразум довољно добар да би га Србија добровољно прихватила, каже он и додаје да не треба сметнути с ума да је приритет САД да неутралише руски утицај на Србију.

„А једини начин да то уради је да реши косовски проблем који даје Русији могучност уплива у српску политику. У суштини то значи да су САД мање забринуте за то какво ће бити решење косовског питања, већ је њихов крајњи циљ да се то реши.

Лес тврди да је Русија већ подржава идеју поделе.

„Они знају да су превише слаби да би могли контролишу „статусни процес“ па су у фокусирана испреговарају решење са америчким посредницима које би било у корист Русије, са ултимативним циљем- проширена српска држава која ће зависити од Русије, што је Русији стратешки битно јер жели да ограничи америчку моћ на Балкану, посебно због тога што Американци спозоришу велику албанску националну државу“, закључује Лес.

 

Извор: Ало.рс/ Тањуг