Србија

Цела Србија тугује! Преминуо познати сликар!

Једна од најеминентнијих српских сликара, Владимир Величковић преминуо је у 84. години живота.

Владимир Величковић рођен је у Београду, 11. августа 1935. године. Већи део своје каријере провео је у Француској где је одликован највишим француским одликовањем за културу, „Цоммандеуер де л ордредес Артс ет дес Леттрес“ и витешким орденом Легије части.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Завршио је Архитектонски факултет у Београду. Од 1962. до 1963. године био је сарадник Мајсторске радионице Крсте Хегедушића у Загребу. Сели се у Париз 1966. године. За професора на Éцоле Натионале Супéриеуре дес Беауx-Артс у Паризу је изабран 1983. године и на том месту остаје до 2000. За члана Српске академије наука и уметности изабран је 1985. године.

Одликован је највишим француским признањем из области културе и уметности, Цоммандеур данс л’ордре дес Артс ет дес Леттрес. Сво радове излагао је све од 1951. године, широм Европе и Америке.

Изабран је 7. децембра 2005. за члана француске Академије лепих уметности (Ацадéмие дес беауx-артс) у одељењу за сликарство. Један је од десет академика овог одељења, која има историју дугу два века. Први је Србин члан ове Академије.

У априлу 2007, Величковић је одликован француским Орденом витеза легије части.

Извор: Блиц