Србија

Црна Гора шаље представника у Хрватску на „ПРОСЛАВУ ОЛУЈЕ“!

Након прошлогодишње буре и у српској и у црногорској јавности, коју је подигла одлука подгоричких власти да на обележавање годишњице „Олује“ у Книну пошаље изасланика, сва је прилика да ће се ове године догодити исто.

Црна Гора је, наиме, донела одлуку да ће и ове године послати свог представника, који ће са хрватским властима „прослављати“ војну акцију у којој је своје домове морало да напусти више од 250.000 Срба, од којих су неки отишли на пут без повратка, не стигавши до Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Потврда да ће се то и десити стигла је из Министарства спољних послова Црне Горе, и то као одговор на посланичко питање посланику Демократског фронта у црногорској скупштини Јовану Вучуровићу.

– У складу са уобичајеном дипломатском праксом, а поготово између савезника унутар НАТО, дипломата из амбасаде биће и ове године присутан на догађају – порука је црногорског МСП-а.

И заиста, одлука о томе да ли Црна Гора у овој шаради, која се сваке године претвара у место где се распирује национализам и величају некажњени злочини, јесте она коју доноси једна суверена држава. Међутим, у истој тој држави готово половину њеног становништва чине они који се изјашњавају као Срби (мада ни Црногорци нису боље прошли у тим дејствима хрватске војске).

На информацију о учешћу црногорског представника на обележавању „Олује“ реаговао је посланик који се и интересовао за ову, многи ће рећи срамотну, одлуку.

– Присуствовати скупу на коме се славе етничка чишћења, усташки злочини у „Олуји“, „Бљеску“, Медачком џепу и другим је понижавајуће за Црну Гору. Тамо пева један Томпсон и њему слични, славећи идеологију из Другог светског рата која је побила милион Срба, Рома и Јевреја. Славе се и они који су побили наше људе из никшићко-шавничке групе у сплитској „Лори“ на најмонструознији начин – рекао је Вучуровић.

„Скандалозан потез. И они су учестовали у том рату као и Србија“

Како Саво Штрбац из Докуменатационо-информативног центра Веритас наводи, ово је непримерен потез званичника Црне Горе.

– Скандалозан потез у сваком случају, а такође је овако нешто непримерено јер су управо Србија и Црна Гора чиниле исту државу у време рата. Хрватска је тужила СРЈ за геноцид, а Црна Гора је била део те исте државе. Чини ми се да је циљ оваквог потеза јасан, а то је улагивање и додворавање Хрватској чији им је глас потребан за улазак у Европску унију. Сви знамо да су Црногорци били жестоки ратници у том рату нарочито у подручју југа Хрватске , а сад иду на облежавање „дана победе“ – рекао је за „Блиц“ Штрбац.

Иако црногорски званичници своју поприлично дискутабилну одлуку правдају чињеницом да је Црна Гора самостална и суверена држава, Штрбац сматра да то ипак са моралне тачке гледишта није исправно према Србији.

– Неспорно је да су они сада суверена и самостална држава и тако и иду у Хрватску. Имају право да раде шта хоће, а и Србија им ниста не може забранити, али ово је питање више колико је то морално и колико је то братски према Србима са којима су били заједно у току рата, а и после рата – каже Штрбац.

Другу годину заредом иста пракса
Ово ће бити друга година заредом да Црна Гора шаље некога да у њено име присуствује овом догађају, коме се одазива ретко ко из региона, а још мање из Европе. То, међутим, не смета црногорским властима да буду на њему, што су демонстрирали прошле године, и још појашњавали да је реч о добросуседским односима, и да Црна Гора не жели да бије туђе битке, као ни да прославља било чије победе или поразе.

Како би то доказала, чини се да је ипак „изабрала страну“, пославши црногорског пуковника Ивана Машуловића из Никшића, који је тада био на функцији војно дипломатског представника – изасланика одбране у Хрватској.

Тада је појашњено да је он у Книну боравио на позив домаћина, „у складу са уобичајеним дипломатским протоколом“.

Ово је још један догађај који је заправо био „прст у око“ Србији, која сваког 4. августа обележава годишњицу највећег етничког чишћења у новијој историји. Али не и једини.

Свему томе велики допринос даје црногоски председник Мило Ђукановић, који шири пропаганду о „великој Србији“ и који потенцира став да највећи проблеми на Балкану долазе из Београда, а приликом своје инаугурације говорио је чак и да је Црна Гора била српска колонија.

Извор: Информер