Србија

ЦРВЕНИ ТАЛАС ПОГОДИО СРБИЈУ! 38 степени У ХЛАДУ! Доноси озбиљно упозорење на које су сви ЗАБОРАВИЛИ!

РХМЗ је данас поновио упозорење на високе температуре на подручју Србије до 14. авгсута. Како се наводи у саопштењу, данас и наредних дана врло топло, са највишом дневном температуром од 34 до 38 степени, само ће у четвртак и петак на северу и западу земље уз више облачности бити мало пријатније.

Сутра крајем дана и током ноћи у северним и западним крајевима, уз нешто висе облачности, понегде краткотрајна киша или пљусак са грмљавином.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ветар слаб и умерен јужни и југоисточни, током дана у скретању на северозападни.

Јутарња температура од 15 до 24 степена, највиша дневна од 32 степена на северу до 37 степени на југоистоку. И у Београду сутра сунчано и веома топло. Крајем дана и током ноћи, уз нешто више облачности, у неким деловима града краткотрајна киша или пљусак са грмљавином.

Поред високих температура, тропско време носи опасност од дехидратације и читав низ других проблема, али и високо УВ зрачење, на које често не обраћамо превише пажње. Србија је данас ушла у „црвену УВ зону“ и то је податак који би требало да схватимо озбиљно.

Републички хидрометеоролошки завод објавио је табелу на којој се види да ће бити висок и врло висок индекс УВ зрачења у Србији за данас, сутра и петак. Тако ће највећи део земље почев од данас бити у црвеној, а нешто мањи у наранџастој зони.

Вредности УВ зрачења у наредна 3 дана

У Београду вредност зрачења данас износи 7, а сутра и у петак 8, што ће главни град данас уврстити у наранџасту, а сутра и прекосутра у црвену зону. У Новом Саду је ситуација за нијансу мање алармантна, те ће данас и сутра град бити у наранџастој зони са вредношћу зрачења од 7, али ће већ у петак прећи у црвену зону, када ће вредност зрачења бити повећана на 8.

У Нишу је прогноза зрачења слична као у Београду, те се данас и сутра очекују вредности од 8 и црвена зона, док ће у петак овај град на југу Србији бити у наранџастој зони са вредношћу од 7.

Црвена – Када индекс УВ зрачење пређе осам, сматра се врло високим и обележава црвеном бојом. Ова боја је на снази до броја десет, а савет је да се код овако високих зрачења избегава излазак напоље у најтоплијем делу дана од 11 преподне до 16 поподне, као и да се обавезно заштити кожа, што кремама са високим фактором заштите, што лаганом одећом (попут лана) са рукавима.

Ко је најугоженији?

Поред деце, од сунчевих зрака нарочито треба да се заштите и особе светлије пути, као и они који у породици имају некога ко је имао меланом или неки од кожних карцинома, односно осбе које су томе подложне. Када је високо УВ зрачење, на сунце не би требало да излазе ни особе које имају много младежа, особе са атипичним младежима, као и они који већ имају промене на кожи.

Препорука број један за све, било да имају проблем са кожом или не, је да користе креме са високим фактором заштите и избегавају директно излазак напоље током најтоплијег дела дана.

Такође, важна је и хидратација коже, како лица, тако и тела, а посебно након излагања сунцу јер тада долази до исушења коже.

 

Извор: Тањуг