Србија

„ДА ЛИ ЋУ ПРИЗНАТИ КОСОВО?“ Вучић за „Глас Америке“ о решењу, подели, Американцима и Немцима!

Мој потпис и подршку нећете добити никада на то да Албанци добију све, а да Србија не добије ништа, каже председник Србије Александар Вучић.

Српски председник је за „Глас Америке“ рекао је да није дошао на разговоре у САД да би мењао још давно донесену одлуку о независности Косова. На питање да ли ће он бити тај који ће признати Косово, одговара:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Можете да разговарате, можемо да разговарамо о свему само ако је реч о компромису. А о томе да Албанци добију све, а Србија да не добије ништа, мој потпис нећете добити никада. Ни моју подршку за то нећете имати. У овом тренутку сам председник Србије, можда пронађете неког другог ко ће желети да без икаквог компромиса, следећи само ултиматуме, да то прихвати. Зато сам нудио компромисна решења и јуче сам о свим различитим опцијама компромисних решења, нису у питању само разграничења, већ смо разговарали о свему што се збивало, како је ишло, Халштајнова доктрина, па две Немачке, па смо кроз различите модалитете, концепције, много тога смо пролазили у нефгормалним разговорима… – казао је он.

Наводи да очекује веома тешке притиске на Београд, „неће нам бити лако, али борићемо се“.

– Али, треба да разумемо да наши пусти снови немају везе са реалношћу. И ко ми каже да је то све лако, питао бих их што сте пустили браћу Мазреку 2000. године, а што сте пустили погром 2004., а што сте пустили независност Косова 2008., а што им ставили границу на Јарињу и Брњаку… Србију волим и за Србију се борим и знам шта је за Србију катастрофа. Сваки рат, сваки сукоб, свако понижење, све то је за Србију катасатрофа и све то сам рекао нашим саговорницима – рекао је Вучић.

Навео је и да се „ми све време правимо помало блесави као да не знамо о чему се ради када причамо о Косову и Метохији и мени то није тешко да кажем“.

– Америка је 2008. признала независност Косова. Све важне западне земље су 2008. и 2009. признале независност Косова. Је л ви заиста мислите, иако је Србија данас у бољем економском стању, иако је војнополитчки снажнија и има више поштовања у свету него што је имала тада, да ли стварно мислите да смо ми у могућности да мењамо одлуку САД? – упитао је председник Србије.

На питање да али све ово значи да Србија треба да призна Косово, он наводи да „не значи“, али значи да „морамо да се боримо, али и да разумемо какав је став Америке“.

– Јер ја не могу да прихватим оно што читам у нашим медијима, неретко у медијима за које кажу да подржавају политику владе, а о другима да не говорим, критикују све што им падне на памет без икаквог промишљања и озбиљнијег приступа, а то је да је Трамп променио политику, само да остане овако све ће бити другачије. Људи, они су признали независност Косова, то је њихова политика, неће се променити – навео је Вучић, истакавши да „оно што ми тражимо је да да се боримо за своје интересе, да извучемо највише што можемо за наш народ на КиМ и највише што можемо за Србију“.

Како је појаснио, „крећемо се по танкој жици, у оквирима који су ужасно мали, ломљиви, танки и дајемо све од себе, трудећи се и борећи да за земљу извучемо највише“.

Како добру ствар након разговора са америчким званичницима претходних дана, Вучић истиче то што су „хтели да нас чују“.

На питање „Гласа Америке“, шта је то што Србија нуди као решење у дијалогу Београда и Приштине, Вучић наводи да је он својевремено нудио разграничење, „али то нико у свету није желео, Албанци нису желели“.

Упитан да ли је од САД тражио подршку за разграничење, Вучић одговара да су Американци за разлику од Немачке били отворенији када је реч о овом предлогу, да су рекли да их не интересује какав је договор, „нисмо одушевљени Вучићевом идејом јер смо признали Косово у оваквим границама и желели бисмо, и данас то кажу отворено, да дође до обостраног признања“.

– Јер они све што су хтели да постигну, постигли су 2008. Имали су никакву реакцију владе у Београду, саопштење су издали, прича о независном Косову је за њих тада завршена. Онда се појавила нешто снажнија Србија коју градимо већ шест, седам година и којој данас покушавају да кажу да на Косову и Метохији је мало од српских интереса. Ту сад постоје различите иницијативе, нема званичног предлога, ја могу да кажем да видим у ком смеру то иде. Могу да кажем какви су ми страхови и стрепње – навео је српски председник.

Рекао је и да је од САД тражио да утиче на приштинске власти да укину таксе, као и да је добио одговор да им се Америка противи.

– Да ли Америка може да изврши снажнији притисак, уверен сам да може. Да ли ће то бити случај, мислим да сад сви чекају расписивање избора у Приштини и окончање избора, и да се онда изврши притисак да би се кренуло у разговоре. Рачунајте, ако су 6. октобра тамо избори, највероватније, у децембру се формира та влада у Приштини, и онда би требало очекивати снажнији притисак за отпочињање суштинског дијалога између Београда и Приштине. Ја сам у име српске стране рекао да смо ми спремни да разговарамо чим укину таксе – појаснио је он.

На опаску „Гласа Америке“ да су очекивања да се дијалог заврши нормализацијом односа која би подразумевала и међусобно признање, Вучић каже:

– Чекајте, то кажу Американци, Европљани то још нису рекли, а ми смо рекли да под оваквим условима није могуће. Ја кажем: ако постоји могућност да неко други те проблеме решава, имате народну вољу, изаберите неког другог – истакао је он.

На констатацију да има добру позицију и подршку код Американаца, као и подршку Европе, и на питање да ли до значи да се и од њега очекује да нешто уради, Вучић одговара да „Американци знају да сам човек за којег компромис није пораз, да сам човек који је рационалан и који за своју земљу и народ извлачи највише, знају да сам човек којег више интересује Србија него сопствена политичка будућност“.

– Наша ситуација у овом тренутку је тешка, али за неке ствари за које су нам раније говорили да не можемо да их добијемо, већ данас сам сигуран да можемо да добијемо. Да ли је то нешто што је близу наших снова или нечега што бисмо ми желели, не, светлосним миљама је далеко. Али, да ли је нешто више у односу на оно што нам је понуђено пре седам или осам година, да нешто је више – навео је Вучић.

Извор: Блиц