Србија

Да ли најављује увоз миграната? Поред милиона незапослених, тврди да је проблем Србије недостатак радне снаге?!

Председница Владе Ана Брнабић састала се са представницима удружења металске и хемијске индустрије Привредне коморе Србије са којима је разговарала о томе како остварити динамичнији и одрживи привредни раст.

Ана Брнабић је за Тањуг после састанка, коме је присуствовао и председник ПКС-а Марко Чадеж, рекла да је недостатак радне снаге у овом тренутку кључни проблем у Србији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ана Брнабић је на састанку представила мере на којима Влада ради, међу којима је, пре свега најважније увођење дуалног обрзовања што су, наглашава, компаније поздравиле.

Компаније сматрају, додаје премијерка, да је дуално образовање једна од најбољих и најпрактичнијих ствари у реформи система образовања у последњих неколико деценија, те најавила даље ширење, односно увођење дуалног образовања у високошколске установе.

“Ми смо такође учили од других држава тако да смо значајно либерализовали наше радне дозволе. Променили смо ове године и Закон о странцима и Закон о запошљавању странаца. Уводимо ту електронски систем за издавање радних дозвола. Тако да ћемо и ми имати много флексибилнији систем”, каже председница Владе.

Очекује и да ће поред увођења дуалног образовања, у Србији бити већи прилив кадрова.

“Надамо се због свега што радимо и да ће што већи број људи да се враћа у Србију”, рекла је Брнабић.

Упитана колико су забрињавајући подаци о недостаку радне снаге у Србији, Брнабићева је рекла да, нажалост, држава нема довољно података да би се тачно разумеле размере тог проблема.

“С једне стране имате незапосленост која је сада око 11 одсто, дупло мања него 2012. и 2013. године, али ако поредите са ЕУ и даље смо земља у којој је релативно висока незапосленост. Имамо релативно високу незапосленост, с друге стране привреда има проблем радне снаге”, наводи премијерка.

Додаје да морају да се укрсте та два податка како би се увидело како може да се помогне људима да лакше нађу посао јер су, наводи, привреди очигледно потребни кадрови.

Навела је да ће се сагледати да ли поред класичног, формалног образовања може да се учини још нешто у систему нефомалног образовања отварањем тренинг центара и преквалификацијама.

Ускоро интегрисани прелази и са Албанијом и БиХ

Интегрисани гранични прелаз са Северном Македојом биће ускоро отворен, а председница Владе каже да ће ускоро такви прелази бити успостављени и са Албанијом и Босном и Херцеговином.

Скупштина Србије је крајем јула усвојила Закон о потврђивању Споразума између Владе Србије и Владе Северне Македоније о успостављању заједничких контрола на граничном прелазу за међународни друмски саобраћај Прешево-Табановце.

 

Извор: Тањуг