Свет Србија

ДАЧИЋ КОНАЧНО САОПШТИО: „Џон Болтон ми је отворено рекао шта ће бити са Косовом!“, уследио ШОК у емисији! Две државе ЗАМРЗЛЕ ПРИЗНАЊЕ!

Нагласио је да Србија жели добре односе са свима, али да постоје принципи подсетивши да је Београд понудио да се дође до компромиса о КиМ.

Приштини не одговара став администрације Доналда Трампа према решавању косовског питања, каже министар спољних послова Ивица Дачић који поруке америчких званичника о КиМ види као шансу за Србију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– У политици према Србији америчка администрација није мењала став 20 година, све до доласка Трампа, а то је шанса за нас – рекао је Дачић гостујући на ТВ Прва.

На питање да ли Приштина намерно одуговлачи са укидањем такси и чека да Трампу истекне председнички мандат, Дачић каже да је то вероватно и да Приштини не одговара и да је изненађена ставом садашње америчке администрације.

Оценио је и да старе владајуће структуре у САД не желе да мењају принцип око КиМ, јер би то био ударац на њихову политику.

– Бил Клинтон и Медлин Олбрајт имају споменике у Приштини на шта Трампова администрација гледа као на “бал вампира“, казао је шеф српске дипломатије и нагласио да Србија треба то да искористи и да учи од других, пре свега, од грчке и јеврејске дијаспоре у САД.

– У САД се сви боре за нечије гласове. Србија нема атомску бомбу нити велику економију, шта ми можемо да им понудимо осим неке врсте партнерства и савезништва? На крају крајева, Срби који живе у САД могу да понуде гласове, не причам то да бих подржао Трампа, већ због Србије – рекао је Дачић.

Упитан о препиркама и размени тешких речи између новог руског амбасадора у Београду Александра Боцан-Харченка и будућег америчког амбасадора који је рекао да је „свестан малигног утицаја Русије у Србији“, министар је рекао да је Србија свесна колико је тешко решавање питања КиМ, да не жели никог да иритира нити да се свађа ни са Западом ни са Истоком.

Нагласио је да Србија жели добре односе са свима, али да постоје принципи подсетивши да је Београд понудио да се дође до компромиса о КиМ.

– Ваљда је то интерес свих, а може да се дође, ако се изврши притисак на Приштину. Мени је Трампов саветник Џон Болтон директно рекао да немају разлога да притискају Београд и да знају да је проблем у Приштини. А раније нису хтели да ни да разговарају о томе, за њих је косовско питање била завршена прича – казао је Дачић.

„Они подржавају нашу жељу да се дође до компромиса. То је огромна разлика имајући у виду да претходне администарције нису желеле ни да разговарају о томе и које су говориле да је то питање завршено“, навео је он.

Поводом захтева Квинте да Србија престане са лобирањем за повлачење признања независности, а да Приштина повуче таксе, Дачић каже да је процес повлачења признања незаустављив и да Србија неће од тога одустати.

Додаје да Србија први пут „има организовану причу по том питању“, да пријатељским земљама јасно ставља до знања „да нас погађа питање Косова“.

Подсећа да је признање до сада повукло 14 земаља, а да су две земље – Египат и Перу, замрзле признање.

„То је осам одсто од укупног броја чланица УН. Председник Русије Владимир ПУтин се чудио како смо у томе успели. У Приштини стално говоре да лажемо о повлачењу признања, па ако лажемо како то ођедном постаје проблем“, навео је Дачић.

Како каже, пре почетка дијалога Београда и Приштине 87 земаља је признало Косово, а током дијалога још 23 земље, јер су западне и исламске земље водиле јаку кампању.

„Кад се врати на 87 онда можемо да размислимо да престаномо са кампањом повлачења признања, а не верујем да ћермо ни тада“, навео је он.

За саопштење Квинте сматра да је преозбиљно схваћено у Србији и да то није био састанак и разговори представника земаља чланица на највишем ниво.

Каже да ће се консултовати са председником државе да ли Србија да учествује на наредном састанку министара спољних послова земаља чланица ЕУ и кандидата у Финској који се одржава на сваких шест месеци, јер је одлазећа висока представница Федерика Могерини променила цео концепт, те ће на састанку бити и „земље партнери“.

„Мења концепт на крају мандата, само да би представници Приштине могли да учествују“, закључио је он.

– Да је Александар Вучић нешто променио у изборним улсовима, у смислу закона, неко би могао да каже – да видимо зашто сте то променили. Али, ако је изборна регулатива остала из времена ДС, не знам шта је оно што би сада требало променити, а што они нису промеили кад су били на власти – рекао је Дачић.

Он се осврнуо и на захтев опозиције који се односи на учешће државних функционера у кампањи.

– Да ли се сећамо да Борис Тадић није излазио из штала, као председник Србије, у дневницима РТС. Ја сам могао да дођем само у временску прогнозу. Толико је било вести о државним функционерима, да су вести биле препуне. И сада они говоре о томе да Вучић не треба да учествује. То је толико непринципијелно – рекао је Дачић.

Он је истакао да је реч о томе шта је процена опозиције – да ли хоће да траже алиби, унапред за изборни неуспех.

„Вучић је рекао праву ствар, да ће дати све што траже. Једино што не може да им да је да дођу на власт без избора. А, то је највећи проблем – како да освоје довољан број гласова“, рекао је Дачић.

Када је реч о медијима, што ће бити тема наредне рунде разговора власти и опозиције, Дачић је рекао да се ту треба држати правила која постоје.

„Да сам ја на месту људи који се тиме баве, требало би видети све правилнике, како је то било у време избора 2012. године, последњих организованих у време ДС. Узмите све то и – против чега се онда буне. То је суштина“, рекао је Дачић.

 

Извор: Ало.рс/ Тањуг