Издвајамо Православље

ДАНАС ПОЧИЊЕ ГОСПОЈИНСКИ ПОСТ И СЛАВИМО СВЕТЕ МУЧЕНИКЕ МАКАВЕЈЕ: Ујутру обавезно урадите ОВУ СТВАР и сачувајте се од зла!

Госпојински пост увек почиње 14. августа, на дан Светих мученика Макавеја, а претходи великом хришћанском празнику Успењу пресвете Богородице, познатијем као Велика Госпојина, који се прославља 28. августа и познат је као празник мајки и деце, када жене обавезно треба да се причесте.

Пост траје 14 дана, пости се на води и уљу, изузев празника Преображења Господњег 19. августа, када је дозвољено јести рибу.

Оно што чак ни многи верници не знају јесте да је Госпојински пост строжији од Божићног и Апостолског, па православни хришћани због великог поштовања према Пресветој Богородици овај пост посте као и Велики Васкршњи пост.

Према народном веровању, сви обичаји на данашњи дан везују се за воду и босиљак за који се верује да је божја биљка. Зато обичаји налажу да се на тај дан у јело стави мало ове биљке и послужи укућанима, како би вас Пресвета Богородица заштитила од зла.

Госпојински пост се први пут спомиње у списима Теодора Студита 826 године, а коначно је утврђен на Цариградском сабору 1166, у време Патријарха Луке Хрисоверга и цара Манојла И Комнина.

Треба имати у виду и да пост има две стране: телесну и духовну. Телесни пост је уздржавање од јела животињског порекла. Духовни пост подразумева одрицање од сваке врсте грешних и злих помисли, жеља и дела.

Телесни пост је само неопходно помоћно средство за успешну духовну борбу против страсти, које се распирују кроз телесне жеље. Стварни пост који обухвата и телесни и духовни аспекат, приводи човека смирењу. Ослобађање духа и тела од погрешних мисли и дела уз молитве представља суштину хришћанског поста.

Данас је у календару српске православне цркве заиста необичан дан. Наиме, црква и верници се не сећају једног, већ чак седам светитеља – Данас је дан седам мученика, браће Макавеји.

Свети мученици Макавеји су старозаветни светитељи и мученици из 2. века пре нове ере. Њихов живот описан је у Књигама Макавејским, који су саставни део Светог писма.

Браћа Авим, Антонин, Гурије, Елеазар, Евсевон, Адим и Маркел, њихова мајка Соломона, и њихов учитељ Елеазар пострадали су мученички 166. пре нове ере од стране императора Антиоха XИ Епифана који је покушао да у Јерусалиму уведе паганске обичаје. Он је у Јерусалимски храм поставио кип грчког паганског бога Зевса, и присиљавао Јевреје да се њему поклоне.

Свештеник Елеазар, који је био посвећен Мојсијевом закону и један од Седамдесет и два преводилаца Светог писма са јеврејског на грчки, први је одбио да се поклони паганском божанству и због тога убијен у мукама. Исту храброст показали су и његови ученици, седморо браће Макавеја и њихова мати Соломона. Због тога су осуђени, мучени и убијени средином 2. века пре нове ере.

Мошти мученика Макавеја данас се чувају у базилици Светог Андреја у Келну у Немачкој.

 

Извор: Курир.рс / Дневно.рс