Србија

ДЕЧАК ОДРАСТАО У КОМИ: Већ шест година бори се за живот, а сада је добио НОВУ ШАНСУ!

Након шест година коме, у којој се Вук Ерцег (16) налази након пада кроз заштитну ограду на Ташмајдану, коначно се појавила шанса за излечење.

Дечак је од јуче ујутру смештен у московском институту „Склифасовски“ где би требало да буде оперисан и сви се надају да ће коначно бити излечен од инфекције мозга са којом води борбу већ годинама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руски неурохирурзи са ове клинике који су након посете „Тиршовој“ где се Вук налазио све до јуче, као и после детаљног увида у његово стање, изразили су жељу да му оперишу главу, уклоне инфекцију и ураде још неколико операција.

– Вука су јуче и данас прегледали лекари института и очекујемо да ускоро одреде датум операције која ће бити изведена јако брзо како би спречили ширење инфекције мозга коју Вук има – каже за „Блиц“ Ирена Петровић, Вукова мајка и додаје да се Вук сада осећа добро.

Након што инфекција буде санирана, како каже, Вук ће моћи да се пуном снагом бори против примарног проблема, а то је кома у којој се налази већ шест година. То до сада није био случај, будући да он већи део снаге улаже у борбу са инфекцијом.

Имали смо мали проблем након вожње авионом, будући да је ово први пут да је Вук након шест година напустио просторије „Тиршове“ али сада је све у реду. Нон-стоп сам са њим, као и моја сестра и његов тата. Лекари и сестре баш воде рачуна о њему и пазе га једнако као и ми – наводи Ирена.

Има наде за решење Вуковог проблема

Како за „Блиц“ истиче Вукова мајка, лекари су оптимистични, те се надају да ће оба проблема са којима се бори овај дечак бити решена.

– Један од Вукових лекара ми је испричао случај човека који је после пет пет година изашао из коме и да је његово стање сад много боље, да живи нормално. Надам се да ће и мој Вук тако, јер је он велики борац. Увек има светла на крају тунела, па тако и за нас – иситче Ирена.

Додаје и да верује у излечење свога сина, посебно сада када се налази у граду где је рођен.

– Вук је рођен у Москви и тамо је живео седам година, те се он сада вратио у свој родни град и надам се да ће овде и оздравити – каже Ирена.

Иако није извесно да хируршки захвати могу да поврате дечака из коматозног стања, руски лекари би требало да отклоне опасност од ширења инфекције и стабилизују његово здравствено стање.

Одрастао спавајући

Вук је као десетогодишњи дечак пропао кроз оштећену заштитну ограду на Ташмајдану бежећи од пчеле, након чега је пао са литице високе око 15 метара и добио угњечење великог и малог мозга.

Поред тешких повреда које је задобио након пада, његово стање се закомпликовало инфекцијом мозга и усне дупље и комом у којој се Вук већ пуних шест година налази.

Вук који је сада већ младић након пада почео је да спава дубоким сном у соби полуинтезивне неге Универзитетске дечје клинике у Тиршово,ј коју су његови родитељи облепили бројним мотивационим порукама и његовим фотографијама.

Суђење у случају Вукове незгоде

Вукова мајка Ирена Петровић тврди да за случај њеног сина није крива само пчела од које је Вук бежећи пао, ни литица која је била стрма, већ криви тадашње градске власти против којих је поднела кривичну пријаву.

Како она наводи између сваке шипке на тој кобној огради размак је био 14 центиметара, а Вук је пао на месту где су недостајале две, те је празнина била широка скоро 30 центиметара.

– За овај пропуст градске власти још нико није одговарао иако су медицински вештаци установили да моје дете има стопостотан инвалидитет – рекла је она у ранијем разговору за наш лист.

Како је тада испричала, постији спор и са доктроком неурохирургом.

– Због пропуста докторке неурохирурга, није на време уочен епидурални хематом, те се мом сину, не због урођене патологије, већ људских фактора и грешке, прекинуло нормално детињство. Још се питам због чега овај спор још није решен – рекла је Ирена недавно за „Блиц“.

Извор: Блиц