Србија

ДОКУМЕНТ КОЈИ ЈЕ ЗАПЕЧАТИО СУДБИНУ СРБИЈЕ?! Заједничка изјава влада Француске, Немачке, Италије, Уједињеног Краљевства и САД-а!

Преносимо саопштење у целости.

Србију је јуче потресла вест о новој одлуци земаља Квинте којом се отворено стаје на страну Албанаца са Косова и њихове лажне државе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Портал Ало.рс преноси саопштење пет западних сила преносимо у целости:

„Владе Француске, Немачке, Италије, Уједињеног Краљевства и Сједињених Држава уједињене су у намери да се постигне пуна нормализација у односима Београда и Приштине кроз свеобухватни, политички одржив и правно обавезујући споразум који ће допринети регионалној стабилности.

Статус qуо онемогућава напредак Косова и Србије ка чланству у Европској унији и једноставно није одржив. Након година стагнације дошло је време да се стави тачка на сукобе из 90-их и да се кроз преговоре у духу добре воље постигне споразум прихватљив обема странама који ће обезбедити безбедну и просперитетну будућност за грађане Косова и Србије

Стога позивамо Косово и Србију да што је брже могуће обнове дијалог под окриљем ЕУ и тражимо да се обе стране уздрже од предузимања корака који онемогућавају постизање споразума који је неопходан обема државама у циљу постизања ширих евроатлантских интеграција и свих пратећих погодности.

Спремни смо да кроз подршку високом представнику ЕУ повећамо нашу улогу у процесу али то не можемо учинити све док обе стране не покажу спремност на компромис, уклоне препреке и наставе да разговарају. За Косово то значи укидање такси које је наметнуло Србији. За Србију то значи прекид кампање за повлачење признања независности Косова.

Желимо да грађани Косова и Србије уживају плодове одрживог мира и да имају могућност да граде сопствену будућност. Спремни смо да у томе помогнемо на сваки могући начин.“

Директор Канцеларије за Косово и Метохију одржао је тим поводом и конференцију за штампу, истакавши да ће Србија наставити да брани сопствене интересе.

 

Извор: Ало.рс