Србија

ХАРАДИНАЈ ПОЗДРАВИО ОДЛУКУ: Познат датум избора на Косову?! У Приштину долази високи СТРАНИ ПРЕДСТАВНИК, Албанци као на иглама!

Избори на Косову највероватније ће бити одржани 29. септембра, уколико парламент буде распуштен на седници 22. августа, сазнаје портал Косово онлине, позивајући се на своје изворе.

Косово Онлине сазнаје из извора блиских косовским институцијама да би сутра или у среду Приштину требало да посети високи страни представник, а главна тема разговора са албанским званичницима биће распуштање парламента и евентуални избори.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шефови посланичких група у косовској скупштини раније данас једногласно су одлучили да се ванредна седница парламента, на којој ће бити разматрано његово распуштање, одржи 22. августа.

Косовски устав предвиђа да у случају распуштања скупштине председник Косова расписује изборе који се одржавају не раније од 30 и не касније од 45 дана од расписивања.

Председник Косова Хашим Тачи раније је од Кадрија Весељија, као носиоца листе актуелне владајуће коалиције, затражио да предложи новог мандатара за владу Косова, што је Весељи одбио, наводећи да су избори неизбежни.

Харадинај је 19. јула поднео оставку на место премијера због позива Специјалног тужилаштва у Хагу.

Весељи позвао Тачија да одреди датум избора

Председник косовског парламента и најутицајније владајуће ДПК, Кадри Весељи, позвао је данас председника привремених приштинских институција Хашима Тачија да одмах одреди датум избора.

Весељи је то рекао након седнице председништва парламента на којој је одлучено да посебна седница тог законодавног тела о распуштању скупштине буде одржана 22. августа.

Весељи је рекао да је на седници председништва парламента постигнут консензус о неким одлукама које су, према његовим речима, у интересу грађана.

„Распуштање скупштине омогућава председнику да аутоматски одреди датум избора. Рекао сам с пуним убеђењем и још увек тврдим да су избори једино решење за грађане. Они нису само опција или алтернатива, већ права одлука за грађане. Овом одлуком показали смо достојанство“, рекао је Весељи честитајући грађанима, пренала је приштинска Коха.

Пошто је датум седнице парламента о распуштању скупштине одређен, избори би требало да буду одржани 30-45 дана од 22. августа, рекао је Весељи новинарима, додајући, међутим, да је датум одређивања избора у надлежности косовског председника.

Шеф посланичке групе ДСК, Авдулах Хоти, након састанка председништва скупштине изјавио је да су се сви шефови парламентарних група договорили о датуму распуштања Скупштине и потом поштовали сва уставна правила.

Такође је рекао да је договорено да пре распуштања шкупштине буде одобрен ИПА споразум који ће Косову донети 100 милиона евра.

Шеф посланичке групе АБК-а Ахмет Исуфи рекао је да је овом одлуком мандат враћен народу, док је Мемли Красники из ДПК-а је рекао да је коначно процес одласка на ванредне изборе данас институционалан.

Посланик Иницијативе Биљал Шерифи је рекао да се шефови посланичких група нису одлучили за ранији датум јер то, како је казао, има везе са забринутостима и препорукама Европске уније да им треба више времена да припреме посматрачку мисију која ће надгледати изборе.

Харадинај поздравио одлуку о распуштању парламента

Бивши премијер привремених приштинских институција Рамуш Харадинај поздравио је данашњу одлуку председништва парламента о датуму распуштања тог законодавно тела.

Коха је пренела да је Харадинај рекао да је одлука скупштинског председништва о одржавању расправе 22. августа о распуштању тог тела „одговарајућа и у складу са законима и уставом“.

Том одлуком је, према његовим речима, трасиран пут изборном процесу „као јединој и неопходној опцији“.

Он је похвалио одлуку председништва да ће парламент пре распуштања гласати о међународном споразуму ИПА2, на основу којег тзв. Косово од ЕУ добија око 90 милиона евра.

Харадинај је рекао и да је његово враћање мандата народу од виталног значаја за Косово и, како је рекао, важне будуће процесе.

 

Извор: Тањуг/ Ало.рс