Србија

ХОРОР ПЛИВА КА МОРАВИ И ДУНАВУ! Проглашена ванредна ситуација у Ивањици, грађани приметили УЖАС У РЕЦИ!

Фото: јутјуб

Реком Моравицом плута велика масна мрља од мазута, а у општини Ивањица је због тога проглашена ванредна ситуација.

Како преноси РТС, излио се мазут за грејање Завода за рехабилитацију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Процењује се да су у питању резерве од око 70 тона мазута који је недавно набављен за предстојећу грејну сезону.

„Мазут се из атмосферске канализације излио у Моравицу. Еколошки и комунални инспектори реаговали су одмах. Не могу да кажем који је узрок, нити да ли ће неко за то сносити одговорност. Важно нам је као локалној самоуправи да што пре стопирамо излив мазута у Моравицу, јер та река иде ка Ариљу, Пожеги и Чацку и може направити велику еколошку катастрофу у целој западној Србији“, рекао је Момцило Митровић, заменик председника општине Ивањица.

Према Митровицевим рецима, мора се истоцити сав мазут који се налази у цистернама, а тек онда се може кренути у санирање последица на Моравици.

„Оно што је битно за грађане Ивањице јесте да је вода за пиће исправна, јер се водозахват налази 15 километара узводно, али није за техницку употребу за појење стоке или заливање од места изливања, па на доле“, нагласио је Митровић.

То је, каже, препорука Завода за јавно здравље.

Било коју препреку да ставимо на млаз мазута он попусти. Чекамо машину да стигне и морамо направити неку каптажу да се тај мазут слива. Ми као локална самоуправа смо се максимално ангажовали, урадицемо све што је у нашој моци. Али нам је потребна помоћ мало виших инстанци од општине Ивањица“, истакао је Митровић.

Мештани који живе поред реке у насељу Шуме кажу да су приметили масну мрљу у понедељак поподне. На терену су представници локалне самоураве и водопривредне инспекције. Оцекује се долазак и представника Сектора за ванредне ситуације.

Из чачанског завода за јавно здравље наводе да су обавештени да се догодио инцидент око загадења реке Моравице и да чекају обавештења о даљим поступцима од надлежних органа који газдују реком.

Извор: Ало