Свет

ИСТРАЖИТЕЉИ 50 ГОДИНА ПОКУШАВАЈУ ДА ОТКРИЈУ КО ЈЕ ОВА ЖЕНА: Њено тело је пронађено у шуми!

Њено убиство и даље је мистерија без одговора.
Изгорело тело је пронађено на удаљеној локацији у близини Бергена у Норвешкој, у хладном и скровитом делу земље.

С одеће су скинуте све етикете, а са тела било какви детаљи који би могли да послуже као трагови. Још од 1970. године многи се питају ко је она? Зашто је била сама у том удаљеном подручју?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Да ли је била шпијунка и за кога је радила ако јесте?

У женином пртљагу налази се низ костима, и кодирана порука, а хотеле је мењала више пута. Био је ту и један тајанствени састанак са морнаричким официром. И низ питања без одговора.

Захваљујући модерној науци, и ови наизглед нерешиви случајеви би можда могли да добију свој расплет.

Прошле године форензичари су тестирали једини део њеног тела који није изгорео, зубе који су ју повезали са Нирнбергом у Немачкој. Пронађени су докази који показују да је по годинама ближа четрдесетим него тридесетим. У истрази су учествовали и помогли и слушаоци ББЦ-а, који су тако и идентификовали порекло кашике пронађене у пртљагу.

По подацима од различитих сведока, тајанствена жена је имала размак између предњих зубиа, за доручак је појела зобену кашу и носила је крзнени шешир. И мирисала је на лук. Они који је се сећају кажу да је говорила енглеским језиком са јаким страним нагласком.

Сада су откривени и нови детаљи. У претрази шуме уз помоћ детектора метала Арне Магнус Вабо пронашао је мешавину метала. Копао је дубоко у земљи и око 15 центиметара испод површине открио ручну торбу.

„Био је то први пут да сам претраживао овај део. Када сте сами то је баш страшан део. Ту су људи знали да изводе неке ритуале или да се убијају“, рекао је.

Пажљиво је извукао тешку ручну торбу, а полиција је убрзо стигла. Торба је била закопана неколико деценија. Пронађена је на удаљености од 40 метара од места на којем су пронашли леш жене, а чини се да би то могао да буде први и нови траг у овом случају после скоро 50 година.

Осим земље није пронађено ништа више у торби. Већ је све било уништено.

Стручњаци кажу да би након толико времена потрага за ДНК-ом била узалудна.

– Када сам питала свог оца зна ли ишта о томе како је деда радио на овом случају, мој отац је реаговао на до сада невиђен начин. Заћутао је и понашао се као да сам га ударила у стомак. Рекао ми је да га је тај случај јако фрустрирао и уништио његово поверење у посао. Имао је осећај да су неке препреке на њиховом путу – рекла је Сесили Торстед Фло.

Зна се да је њен деда радио за полицију у Бергену и био јако добар пријатељ са главним истражитељем на случају.

Сесилин отац је тада имао само 10 година, али су сећања и даље са њим.

– Кад је почело да се говори о неким везама са Израелом, које је спомињао и мој отац, јавила сам се. Каже како је можда због тога тај случај завршио без одговора. Када је полиција у Бергену почела да копа дубље и открила везу са страном обавештајном службом, чини се да су тада са случаја удаљили локалну полицију – рекла је.

Током истраге нису пронађене чврсте везе жене из Исдала и Израела, иако неки верују да је то сасвим могуће, па тај траг следе и даље. Тајна служба истраживала је могућност и повезаност жене и тајних суђења за случај норвешког пројектила „Пингвин“ крајем 60-их.

Остали докази истрагу усмеравају према могућности шпијунирања за невладину организацију, можда једну од оних злогласних из 70-их, попут фракције Црвене армије Бадер-Мајнхоф.

Ипак, како сматра Сесили, у целом случају можда би могло много више да се истражује. У близини Осла група младих људи покушава такође да реши овај случај.

Једни мисле да је била шпијунка и да с еможда убила, други да ју је усмртила друга жена. Једног дана, члан њиховог клуба Синдре Братли појавио се на састанку са кутијом. Његов ујак новинар је истраживао случај пре неколико година.

– Радио је за новине из Бергена 90-их. 25 година након проналаска написао је велики чланак. Позајмио је документе од полиције и никада их није вратио – каже Синдре.

То су биле копије полицијских извештаја, али као и у случају торбе, било је то занимљиво, али на крају фрустрирајуће откриће.

Морао сам некоме да кажем за то чега се сећам већ 48 година. Одувек сам имао потребу да некоме испричам. Нисам то хтео да задржим за себе – рекао је Кетил Кверсој. Кетил је новинаре одвео дубоку у шуму.

– Нисам ту био од тог састанка, пре 48 година. Тада сам долазио често, али након тога, више не нисам враћао – говори.

Наиме, причао је о једном дану из 1970. године када се сусрео са женом из Исдала, тако барем мисли. Било је то касног послеподнева када се враћао у Берген.

– Био сам изненађен јер су неки људи били на планини. Што није било уобичајено. Нисам никога видио а пешачио сам сатима – каже. Пришла му је жена коју су пратила двојица. Сви су они, како се сећа, били обучени за шетњу градом, а не шетњу дивљином. Путеви су им се још приближили.

– Гледала је у мене и чини ми се да сам јој на лицу видео страх, и одустајање. Као да ми је нешто желела да каже, али тада се окренула и погледала двојицу који су било око 20 метара иза ње. Сигуран сам да је знала да су кренули за њом – рекао је.

– Сећам се њене косе, тамне не предуге косе. А и мушкарци који су је следили имали су тамне косе. Нису ми изгледали као Норвежани, мислим да су били из јужне Европе – каже.

Своју причу није одмах испричао полицији, сад каже да му је жао, али да се осећао као „луд човек с лудом причом“.

Његов пријатељ који је радио тада у полицији рекао му је да је случај ван њиховог домашаја, и да је то међународни случај који никада неће бити решен.

Кетил наглашава како је ту жену сусрео у недељу, и то је онај део који је чудан у целој причи. Њено тело пронађено је у недељу ујутро, а последњи пут је виђена у понедељак, готово недељу дана након што је пронађена.

Тако се заправо поставља питање када су се они сусрели.

Када је реч о анализи ДНК, на овом пољу бележи се велики развој технологије. Водећи стручњак у овој бранши, Колин Фицпатрик понудила је своју помоћ у истрази, и идентификацији жене из Исдала.

У међувремену, случај и даље остаје водећа европска мистерија.

Извор: srbijadanas.com