Србија

ЈЕЗИВО СВЕДОЧЕЊЕ КОМШИЈЕ РАМУША ХАРАДИНАЈА: Гледао сам га како убија СРПСКОГ ПОЛИЦАЈЦА, тада је почео наш прогон!

Знам ко ми је отео оца и сина, то су људи Рамуша Харадинаја – потврдио је старина Рам Јолај, пореклом из села Глођане на КиМ, који је донедавно живео у Беранама, међу прогнаницима са Космета.

Раније је, у Глођанима, селу крај Ђаковице, био први сусед Харадинаја, озлоглашеног метохијског господара смрти у униформи ОВК.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Рамушова породица је дошла у Глођане. Продали смо им плац на коме су саградили кућу. Мој син је одрастао заједно са Рамушом. А онда, када је, 24. марта 1998, после злочина над Србима, командир полицијске станице у Рзнићу Миодраг Отовић са још једним колегом дошао да ухапси Харадинаја, а овај је, са својима, излетео из куће и запуцао на полицајце. Отовић је убијен. Био је то први већи сукоб шиптарских терориста са државом.

Јолајеви су све видели. И због тога је почео њихов прогон. Рамови отац Бинак Јолај и син Мухарем су отети. Отет је и други Рамов син, али је некако успео да умакне.

Тражили су га, као и мене, да нас одведу, али смо се скривали месец дана по шумама, а онда се докопали Берана. Тамо сам се предао вери и као дервиш тражио мир и опроштај за злочинце, бринући о снахи и шесторо деце сина Мухарема. У Глођане и на Космет никад нисам смео да се вратим – сведочи Рам Јолај.

Још пре петнаест година је у Беранама испричао своју трагичну причу, а онда је стигао и позив из Хага. Један је од ретких сведока који је, посредством видео-линка, пре равно 12 година, изнео конкретне доказе против Рамуша Харадинаја. Остали сведоци су побијени.

Јолај и данас остаје при свему што је рекао и спреман је, каже, да сведочење понови. Својим очима је, наглашава, сведочио Харадинајевом злочину:

– Видео сам Отовића како пада, био сам удаљен педесетак метара. Рамуш је потом побегао.

Рам Јолај никада није сазнао ништа о судбини сина и оца. Према поузданим подацима, два члана фамилије Јолај су одведена у логор у Пискотама код Ђаковице, где су прошле године у масовној гробници „Бункер“ пронађени посмртни остаци педесетак Срба.

Међу њима и петочлане породице Шутаковић из Ђаковице, главе фамилије Недељка, супруге Даре и синова Радомана, Александра и Ђорђа. У току су ДНК анализе осталих посмртних остатака, па није искључено да међу њима буду и Бинак и Мухарем Јолај.

УБИЈЕН ЗАШТИЋЕНИ СВЕДОК

У насељу Риверсајд у Беранама годинама је боравио и заштићени сведок Хашког трибунала Кујтим Бериша (32). Био је под појачаном пажњом полиције. Када је кренуо пут Подгорице, у фебруару 2007. године, настрадао је када га је ударио џип.

Извор: Курир