Србија

ЈОШ ЈЕДНОГ “ЕКСПЕРТА” СВРБИ ПОТПИС: Косово је независно и готова ствар … само још да потпишете!

loading...

Стручњак за западни Балкан Дин Пинелис изјавио је да би Вашингтон могао на јесен да организује сусрет у Белој Кући са званичницима Приштине и Београда.

Он је у тексту за “European Western Balkans” који преноси Коха Диторе, казао да би амерички председник Доналд Трамп могао сазвати сусрет сличан ономе који је организовао некадашњи председник САД Џими Картер 1978. године, када је постигнут историјски договор између Египта и Израела.

Ако су Египат и Израел могли да постигну трајан договор након оружаних сукоба и дуготрајних непријатељстава, онда постоји нада да Србија и Косово могу учинити то исто,“- написао је Пинелис.

Као услов, након сазивања самита, нова косовска влада морала би да укине таксе на српску робу, а Србија би морала да пристане на суспензију кампање против Косова,” навео је Пинелис који сматра да ће Трамп жестоко реаговати уколико Србија и Косово не постигну договор до фебруара.

“Дакле, ово је Трампова потреба за јасном ситуацијом на Балкану, када се суочава са изборима 2020. године. Трампа не занима шта ће Тачи и Вучић потписати”, ”сматра Пинелс.

Успех сусрета на највишем нивоу, по његовој оцени, представљао би велики спољнопилитички пробој и оставштину за Трампову администрацију и могао би да донесе трајни мир Балкану, што би већина нација поздравила.

 

Извор: Тањуг

Loading...
loading...
loading...