Србија

КАКО СЕ УНОВЧИО НАЈПЛАЋЕНИЈИ СРПСКИ НЕРАДНИК: Породица Николић ради и ДЕБЕЛО ЗАРАЂУЈЕ!

Прво су им одлично кренули државни послови, надовезало се нетранспарентно скупљање новца за фондацију а, како се у последње време чује, сада шире и приватне послови. Заједнички именитељ за све ово је породица Николић, на челу са бившим председником Србије Томиславом.

Међутим, он није једини који је у све ово укључен, јер у јавно-приватним пословима је цела породица, од супруге Драгице, до сина Радомира, актуелног градоначелника Крагујевца.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Осим тога што и даље живи у државној вили на коју иначе нема право, Николић се у последње време посветио новом послу, поред онога који обавља као први човек Националне канцеларије за сарадњу са Русијом и Кином.

Наиме, како је „Блиц“ пре неколико дана писао, некадашњи председник Србије је ушао у посао са минихидроелектранама, од којих је једна већ изграђена на реци Пањици у Ариљу, а друга би требало да се гради.

Извори „Блица“ наводе да су грађани због дивље градње управо на овом месту пријављивали инвеститоре, али да инспекција из Ариља није смела да поступи онако како закон налаже.

И то је само део приче о Николићима.

Пензионер и „волонтер“

Након што је завршио мандат, и иако има услов за пензију, Николић ипак остаје „у игри“. Пензију прима, а у Канцеларији за сарадњу са Русијом и Кином ради „волонтерски“. Међутим, шта тачно, и са каквим резултатима, није познато.

Ипак, оно што се зна јесте да је у Канцеларији запослено око 30 људи, да су им канцеларије у центру града, и да је њен прошлогодишњи буџет износио око 50 милиона динара.

Оно мало што јавност сазна, углавном се дешава преко саопштења која Канцеларија издаје, и односи се на путовања и састанке Томислава Николића у Кини и Русији, али ништа конкретније од тога.

Живот у државној вили

Још једна ствар у вези са Томислав Николићем заголицала је српску јавност – када је уместо да се исели по престанку председничког мандата, остао да живи у државној вили у Ужичкој 23 на Дедињу.

И не само што и даље у њој живи са супругом, поред стана који поседује у главном граду и куће у свом родном месту Бајчетини, већ је овај објекат док је он у њему и реновиран, наравно новцем грађана Србије.

Тендер је расписан у другој половини 2017. године, којим се тражило санирање кровног покривача, подконструкције и унутрашњости помоћног објекта у овом комплексу у вредности од неколико милиона динара.

Пре овог реновирања, такође о трошку државе, на истом месту је реновиран и базен, а плаћено је и испитивање воде.

Посебно треба напоменути месечне издатке за функционисање и одржавање виле од 800 квадрата, које у просеку стаје око 5.000 евра.

Фондација под велом тајне

Када је реч о његовој најужој породици, ни ту није ситуација сјајна, јер и њихови послови свако мало процуре у јавност, углавном са неким проблематичним призвуком.

Он је одувек пратио фондацију Николићеве супруге Драгице, која никада није обзнанила ко су њени донатори, и тако је од самог почетка. Иако је новац скупљан, и иако је коришћен и за неке добре ствари, тајна око донатора и износа које су донирали остала је „запечаћена“.

Медији су писало да су, рецимо, донатори биле фирме које су потом изводиле радове на разним пројектима које је финансирала управо Фондација. Занимљиво је и да је Фондацији Драгице Николић новац је уплаћивала и Српска фабрика стакла из Параћина, и то у исто време док је држави дуговала паре за струју и гас.

Рад Фондације својевремено је „чешљала“ и Агенција за борбу против корупције, али налази нису познати. Иначе, Фондација је била један од највећих инвеститора када је Крагујевац у питању, град у ком је градоначелник Радомир Николић.

Посао за пријатељице

Да од познаства са Николићима итекако може бити користи, сведочи и случај власнице агенције „Ројал турс“ Драгице Пантовић, чија агенција послује са Скупштином Србије.

Управо ова агенција, чија је власнија пријатељица Драгице Николић, у два наврата бирана као најповољнији понуђач за резервације и посредовања у „обезбеђивању авио-карата и хотелског смештаја на службеном путу у иностранству, и превоза у земљи и одржавања међународних конференција“.

Међутим, како је „Блиц“ писао, овај посао је „Ројал турсу“ доносио и врло добру зараду. Наиме, извори „Блица“ су појашњавали како је, илустрације ради, за путовање у Стразбур ова агенција понудила смештај по цени од 162,45 евра за ноћење и доручак, док је истовремено на једном од сајтова за резервисање смештаја стајала понуда од 90 евра.

Црква у Бајчетини

Ктитор Цркве светог Димитрија у Бајчетини је управо породица Николић, што је сасвим у реду, да није отворено питање од ког новца је финансирана њена изградња. Агенција за борбу против корупције је најављивала да ће изградња цркве бити предмет провера које се врше у оквиру праћења имовине функционера.

Током више од три године градње, медији су само нагађали колико коштају радови, па се могло прочитати да ће Црква Светог Димитрија бити подигнут за милион евра, а да само осликавање фресака кошта 350.000 евра. Цркву је освештао патријарх Иринеј, а изграђена је у родном месту Томислава Николића.

Намештање тендера

Како је „Блиц“ писао недавно, градоначелник Крагујевца и син Томислава Николића Радомир, обуставио је тендер за одржавање хигијене вредне 18 милиона динара, да би у преговарачком поступку посао дао фирми чији су власници блиски његовој породици.

Разлог за овакво поступање крије се у чињеници што се неочекивано на расписану јавну набавку јавила неочекивана компанија, која је пореметила договорен „дил“, због чега је обустављен отворени поступак да би она била елиминисана из игре. У затвореном постипку посао је, пак, добила друга фирма, која иначе сарађује са Николићима. Занимљиво је, међутим, да та изабрана фирма има само три запослена.

Извор: Блиц