Србија

Кинески полицајци спремни: Шта ће радити у Србији?

Потпредседник Владе и министар полиције Небојша Стефановић најавио је да би на јесен у Србији могао да почне да се реализује пројекат заједничких патрола кинеске и српске полиције.

„Очекујем да се то догоди можда већ почетком октобра. Зависиће од припрема“, рекао је Стефановић новинарима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је казао да је раније потписан меморандум и да на основу тога Кина, као одговорна земља, припрема своје полицајце да дођу у Србију и буду испомоћ нашој полицији.

„Ради се о полицајцима који неће примењивати полицијска овлашћења, већ ће помагати српским полицајцима у комуникацији са кинеским држављанима, као и у комуникацији са нашим државним органима, како би њихова безбедност била већа на територији наше земље. Надам се да то можемо очекивати већ на јесен. Ради се о сложеном пројекту“, објаснио је Стефановић.

Министар је истакао да Кина неће послати било кога, већ само оне који су за то спремни.

„Не могу сада да кажем број кинеских полицајаца, али то је нешто са чим Србија има искуство. На нашим границама су већ годинама припадници полиција Чешке, Словачке, Мађарске, Аустрије, у циклусима од по 10 или 20 полицајаца који помажу око миграната. Такође, имамо 10 наших полицајаца на граници између Северне Македоније и Грчке“, нагласио је министар.

Стефановић је додао да су на нашој граници турски полицајци, као помоћ за турске држављане који путују кроз нашу земљу, као и да наши полицајци патролирају у Црној Гори током летње сезоне.