Регион Србија

КО СЕ ОВАЈДИО ОД АФЕРЕ „РЕКЕТ“: Ево коме је све слао новац!

Сумњиво… Јеремић више пута одлазио у Скопље на састанке с људима из окружења ухапшеног водитеља, а кључан је био Башановић, саветник премијера Заева. СЗС добио паре, које су одлазиле за протесте против власти.

Прљави новац из афере „рекет“, која тресе Северну Македонију, али и цео регион, одлазио је Савезу за Србију (СЗС), и то преко Вука Јеремића, открива Курир.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Јеремић, који је један од лидера СЗС, више пута је одлазио у Скопље, где се састајао с људима из окружења Бокија 13, међу којима је кључан Зоран Башановић, саветник премијера Зорана Заева.

Одлазили у Скопље

– На тим састанцима у Скопљу раније је био и Саша Мирковић, бивши председник скупштине Зајечара, који је сада у затвору због малверзација с новогодишњим пакетићима у том граду. Организатор састанака је био Башановић, који је добар с Јеремићем, па је средио да српска опозиција добије новац. Не зна се да ли је то била позајмица или не, али је сигурно да је новац одлазио за финансирање протеста „Један од пет милиона“. Реч је о суми од више стотина хиљада евра. То практично значи да је новац, осим Јеремићу, одлазио и другим лидерима СЗС – Бошку Обрадовићу и Драгану Ђиласу – открива извор Курира.

Додаје да је Башановић био задужен да новац од Бокија 13 из Северне Македоније пребаци у Србију.

– Обавио је најмање две трансакције вредне више стотина хиљада евра, а план је био да током лета ураде још, али им се то изјаловило када је Јовановски завршио иза решетака, а онда и процурио снимак на ком је „луј витон“ ташну са 1,5 милиона евра изнео из куће рекетираног македонског бизнисмена Јордана Камчева – каже наш извор.

Добро се окористили

Генерални секретар партије Глас за Македонију Љупчо Палевски каже за Курир да је ова бизнис шема врло реална.

Одавде се финансирало све што је против српског председника Александра Вучића. То је сигурно. Од тог рекета су се одређене српске структуре добро окористиле. Зна се да је Драган Ђилас више пута долазио код Зорана Заева, а јасно је шта је интерес – новац. И то није само Ђиласу него и читавој опозиционој булументи из Србије, од Јеремића, Бошка Обрадовића, које никаква политичка идеологија не спаја осим економског интереса. Више него јасна је и улога Башановића, све их је спојио само утицај и кеш – каже Палевски.

И лидер ЛДП Чедомир Јовановић састајао се с Бокијем 13 у Скопљу. О томе сведоче фотографије са Инстаграма које је Јовановски објавио у септембру прошле године. Они су седели у једном скопском ресторану, а коментаром на друштвеној мрежи Боки је Чеду назвао „београдским гостом“ и пожелео му топлу добродошлицу.

Марко Ницовић

НОВАЦ ИЗ ЦРНОГ ФОНДА

Македонија, Косово и Црна Гора одувек су биле базе за пружање логистике приликом прављења хаоса у Србији, оцењује бивши шеф београдске полиције Марко Ницовић:

– Да би се нешто реализовало, неопходан је новац, а он долази из црног фонда. Узмите то да ни Црна Гора, ни Косово, ни Македонија годинама нису заплениле веће количине дроге. Од тога долази новац. Сигурно да су и неки људи из Србије укључени у то.

Извор: Курир