Србија

ЛЕКАРИ ИЗДАЛИ УПОЗОРЕЊЕ: Ако пијете ОВЕ ЛЕКОВЕ по врућини, то ће вас УБИТИ!

Aко крвни притисак досегне нестандардне вредности, до органа не успева стићи довољно потребне крви, због чега је већи ризик од срчаног удара.

Наше тело настоји да одржи унутрашњу температуру на око 37 Целзијусових степени без обзира на то налазимо ли се у снежној олуји или усред налета топлине. То је температура на којој је наш организам навикао функционисати, ипак, како жива у термометру расте, тело се мора више трудити да се његова унутрашња температура не повећа, пише ББЦ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ако је тело претопло, ‘термостат’ у мозгу шаље импулсе крвним жилама у кожи, оне се шире, а велика количина топле крви из унутрашњости долази у кожу и хлади се. Додатно хлађење коже и крви у њој изазива зној.

Тако охлађена крв враћа се у унутрашњост тела и хлади је. И опет, када термостат у мозгу процени да је температура довољно снижена, смањује се проток кроз кожу и престаје знојење. Дакле, очигледно је да је за добро подношење промена температуре околине врло важно да су крвне жиле еластичне.

Иако на први поглед звучи једноставно, споменути процес почиње представљати напор за тело, а што су температуре више, тело се више напреже. Отворени крвоток резултира спуштањем крвног притиска и тера срце да брже пумпа крв.

Ако крвни притисак досегне прениске вредности, до органа не успева стићи довољно потребне крви, због чега је већи ризик од срчаног удара. Због знојења се губе вода и со, а притом се равнотежа међу њима у организму мења.

Такво стање у комбинацији са сниженим крвним притиском може изазвати топлотни удар. Симптоми су вртоглавица, несвестица, дезоријентираност, мучнина, грчеви у мишићима, главобоља, обилно знојење и умор.

Ако се особа успе расхладити у року од пола сата, топлотна исцрпљеност обично није озбиљна.

Британски НХС саветује: преместите особу на хладно мјесто, поставите је у лежећи положај и подигните јој ноге под благим нагибом, дајте јој пуно воде. Добро је на подручје око пазуха или на подручје врата ставити кесице с ледом.

Ако се особа не успе опоравити у року од 30 минута, следи топлотни удар. Реч је о хитном медицинском случају и обвезно морате позвати хитну помоћ. Треба истакнути да се људи који су доживјели топлотни удар могу престати знојити премда им је и даље превруће, њихова телесна температура може премашити 40 Целзијевих ступњева и могу изгубити свест.

Здраве би се особе с топлином требале носити тако да користе здрав разум, но појединци су угрожени више од осталих. Због старости или дугорочних здравствених стања, попут срчаних болести, неким особама је теже изборити се с напорима којима топлина излаже организам. Срчани болесници имају круте крвне жиле.

Организам особа које болују од дијабетеса типа 1 и типа 2 брже губи течност, а због компликација насталих услед одређених болести, крвне жиле и способност знојења код неких људи не функционишу као и обично.

Изузетно је важно, кажу лекари, успети препознати да вам је претопло и потом преузети одговарајуће кораке. Реч је о нечему што већина људи узима здраво за готово. Сасвим мала деца и бебе, као и мање покретне особе угроженије су од осталих. Због болести мозга, попут деменције, неке су особе несвесне врућине.

Јаком сунцу су изложенији од осталих и бескућници, а више потешкоћа с врућином могу имати и особе које живе у становима на вишим спратовима, посебно ако немају клима-уређај.

 

Извор: Net.hr