Србија

МАЈКА ИПАК НЕЋЕ РОБИЈАТИ ЗА ПОКУШАЈ УБИСТВА БЕБЕ?! Један БИТАН фактор баца ново светло на ЦЕО ДОГАЂАЈ!

Од почетка године у Србији је остављено више беба, неке су остављене у породилишту или испред цркве у намери да их неко пронађе и, можда, понуди бољи живот, а пет новорођенчади, међу којима је и дечак којег је мајка јуче оставила у пластичној кеси у контејнеру у Жаркову, могао је да се зaврши трагично

Родитељи који су бебу оставили на „сигурно“, нису кривично гоњени због тога, док се мајци „бебе из контејнера“ на терет ставља тешко убиство у покушају.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

За тешко убиство детета запрећена је казна од 10 до 40 година затвора, а према законским прописима, за дело које остане „у покушају“, као и овом случају, суд може да изрекне ублажену казну.

Представник Удружења судија и тужилаца Лазар Лазовић објаснио је да, у правничком смислу, постоји разлика између убиства, тешког убиства и чедоморства.

Додаје да убиство добија епитет „тешког“ под одређеним околоностима, а једна од њих, наводи Лазовић, је убиство детета или труднице.

С друге стране, чедоморство је убиство које мајка изврши за време порођаја или непосредно после, док код ње траје психички поремећај изазван рођењем детета.

– Тај поремећај се процењује са аспекта смањене урачунљивости и стручњаци утврђују колико је могао трајати, јер је прихваћено да порођај може узроковати измењено стање свести – навео је Лазовић за Тањуг.

Уколико се установи да је реч о чедоморству, мајка, због психофизицког поремећаја, добија блажи третман и казну затвора од шест месеци до пет година.

Упитан шта бива са децом која су преживела такав покушај убиства, Лазовић наводи да се дете не враћа учиниоцу ако је покренут поступак против родитеља, већ би дете, након што је медицински збирнуто, требало да се врати у матичну породицу, а ако то не постоји, онда у установу социјалне заштите.

Од почетка године било је неколико случајева убистава или покушаја убистава детета од стране родитеља, а једна од вести гласила је:

– Млада мајка, успешна жена која је завршила Медицински факултет у року и вредно радила у болници, у друштву важила за нормалну и здраву особу, јутрос је запалила стан и скочила кроз прозор, а заједно са собом у смрт повела је и своју ћерку.

Подсетимо и да је недавно мајка на Звездари претила да ће скочити кроз прозор са седмомесечном бебом, али су је у томе, на срећу, спречили полицајци. Она је ухапшена, а дете збринуто на Институт за мајку и дете.

На питање који су узроци и шта натера родитеља да од нормалне и здраве особе постане убица сопственог детета, психолог Александра Јанковић каже да људи могу да функционишу нормално, али да то не значи да немају психичке потешкоће, које се, објашњава, испоље након неких стресних догађаја, лоших партнерских односа, притиска породице и околине…

– Чедоморство је резултат измењеног психичког стања особе која доживљава убиство детета, у оквиру тог суманутог система који је развила у глави, као неку врсту спасења за дете од опасности за које претпоставља да има или ће се појавити, или од неког зла овог света – рекла је Јанковић за Тањуг.

Да ли за такву особу има помоћи и да ли она шаље апел околини да је у психичкој кризи, Јанковић каже да особа и те како емитује „мале сигнале“, само је, наводи, питање колико је околина спремна да их препозна.

Наводи пример да такве породиље управо шаљу сигнал да мајчинство доживљавају као катастрофу, а не као велику радост.

– Важно је да на прво препознавање неког необичног понашања за ту особу њена околина реагује и пошаље је код стручњака – указала је Јанковић.

 

Извор: Тањуг