Србија

МАСАКРИРАНА ПОРОДИЦА СРБА ПРОНАЂЕНА У БУНКЕРУ: Брачни пар Шутаковић и њихово троје деце отети и бачени у понор са мртвим псима!

Форензика – Посмртни остаци брачног пара и њихове тројице синова били су у гробници „бункер“ у Ђаковици. Комисија претпоставља да се у близини ове локације налазе још бар две масовне гробнице

Посмртни остаци брачног пара Шутаковић и тројице њихових синова били су у масовној гробници Бункер у Ђаковици, речено је у Комисији за нестала лице Владе Србије.

– Извршена је идентификација и утврђено је да су у масовној гробници Бункер била одбачена тела брачног пара Даринке и Недељка и њихових синова Александра, Ђорђа и Радомана – рекла је Весна Бошковић из комисије, о чему је Курир раније писао.

У региону Ђаковице налазило се више центара ОВК, илегалних затвора, у којима су отети Срби и лица албанске националности лојална РС држани до 15 дана, док не би били убијени, наведено је у документу комисије који је достављен Хашком трибуналу и истражитељима новоформираног Специјалног суда, пред којим ће се судити припадницима ОВК за злочине почињене на КиМ 1998-2000.

– Пронађено је укупно 38 лица. Анализом документације закључује се да су отета лица, након што су мучена и убијена, бацана на депоније у непосредној близини наведених нелегалних притвора у индустријској зони – пише у документу.

Ову масовну гробницу пронашли су у јулу 1999. италијански војници и сачинили документацију о проналаску посмртних остатака три лица, а комисија је дошла до сазнања захваљујући сарадњи са анонимним припадником италијанског Кфора.

Шведски форензички тим, који је ангажовао Трибунал, посетио је 17. јула 1999. локацију и описао три тела тела на улазу у бункер и једно унутар њега, заједно са остацима убијених паса. У одећи једног од страдалих је пронађена документација на име Милош Стојановић, рођен 1926, из Ђаковице.

У извештајима наведених међународних организација није наведено кад су посмртни остаци однесени с локације, где су однесени и да ли су сви однесени. Масовну гробницу Бункер, иако је прецизно утврђена координатама, међународни званичници су држали у тајности.

Тако је било све док под притиском из Београда Еулексов форензички тим није 26. октобра 2017. идентификовао локацију, а у новембру исте године из унутрашњости бункера извадио посмртне остатке „најмање три особе“. Претрага локације уз учешће експерата из Београда почела је 16. априла 2018, кад је прво грађевинским машинама локација очишћена.

 

Извор: Курир.рс