Православље

Милена је укључила машину на Светог Илију, а онда је стигао његов ГНЕВ! Заувек ће памтити 2. август 2018. године!

Један је од светаца за чији дан се везују многи обичаји, а верује се да је управљао муњама и громовима, због чега се на његов празник не ради, како се не би навукао гнев светитеља.

Има и оних који не верују у народне обичаје и предања, те се често деси да раде на овај дан. Тако је и Милена П. из Тополе прошле године одлучила да не послуша приче њене баке.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Од малена сам слушала разне приче од свецима, а посебно о Светом Илији Громовнику. Моја бака је увек говорила како је то прек светац, чији дан мора да се поштује или ће оног ко се огреши стићи казна. Наравно да нисам веровала у то, и увек сам јој говорила да ми ипак живимо у 21. веку и да су то само старе приче. Међутим, десило ми се нешто због чега ћу заувек памтити 2. август 2018. године – прича Милена.

Иако су јој одувек говорили да на овај празник ни случајно не ради, она је решила да опере веш.

– Ставила сам веш у машину да оперем, јер сам помислила „шта може лоше да се деси“. Ако ми се поквари машина, купићемо нову. Зато сам је напунила пешкирима и мајицама и укључила да ради. Све време сам проверавала да ли ће се можда запалити, али ништа се није десило. Када се програм завршио пожурила сам да извадим веш, али кад сам га угледала замало се нисам онесвестила. Нисам поштовала обичај да се на Светог Илију не ради и заиста ме је стигла казна – испричала је Милена П.

Убрзо је схватила да приче њене баке нису биле празноверје.

– Сав веш, пешкири, мајице моје деце, све је било црно као да се запалило. Иако се ништа машини није десило, није експлодирала, није било пламена, сав веш је био црн. Нисам могла да верујем шта видим и много сам се уплашила. Позвала сам мајстора, који је рекао да је са машином све у реду и да није у питању никакав квар. Човек је рекао да тако нешто никад није видео, био је ужаснут! Сетила сам се сваке речи моје бабе, да треба да поштујем свеца и црвено слово, што ја због своје тврдоглавости нисам урадила. Не причају џаба наши стари да се не ради на празнике и док сам жива поштоваћу сваки обичај. Сутра ћу обавезно отићи у цркву да замолим Светог Илију за опроштај и да запалим свећу – каже Милена.

На Светог Илију у многим местима у Србији организују се вашари.

 

Извор: Курир.рс