Србија

Најстрашнији план након бомбардовања! Американци нам свима потписали смртну пресуду!

Први човек српске дипломатије каже да је свестан чињенице да је на мерама америчке службе.

Америчка обавештајна служба помно прати све потезе и посете српског шефа дипломатије Ивице Дачића

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Циљ акције америчких обавештајаца јесте заустављање процеса признавања косовске независности. Дачић је о свему обавештен

Према сазнањима из дипломатско-безбедносних кругова ситуација је следећа:

– Испитује се све јер сваки, па и најмањи податак може да буде од помоћи. Истражују контакте и комуникацију како би добили прецизне податке ко су лобисти, које методе користи Србија, да ли јој неко помаже у убеђивању трећих држава – наводе упућени.

Први човек српске дипломатије каже да је свестан чињенице да је на мерама америчке службе. Дачић подсећа да су амерички званичници виша пута тражили да Србија прекине с овим акцијама.

Они увек, пре него што дођем у неку земљу, упозоре ту државу да не мења одлуку о признају Косова. Више месеци покушавају да нам наметну тај ултимативни став да одустанемо, константно врше притиске и на мене и на председника Александра Вучића да ми престанемо са кампањом повлачења признања, а Приштина да суспендује таксе – наводи Дачић.

Дачић поручује да га никаве присмотре, мере и праћења неће зауставити.

– Нема стајања, до краја године биће још повлачења признања косовске независности и у Уједињеним нацијама биће мање од половине држава чланица које признају Косово. Тај процес се не може зауставити – поручује шеф дипломатије.

Живадин Јовановић, некадашњи министар спољних послова, истиче да, упркос захтевима и акцијама Америке, Србије не сме да поклекне.

– Србија тражи поштовање међународног права и Резолуције 1244. Покушаји Америке и великих сила које желе светски поредак којим би зауставиле владавину права. Објављено је неколико књига у којима је до детаља описан начин њиховог деловања, да се служе притисцима, уценама и сличним методама… Србија се томе никада не сме приклонити – изричит је Јовановић.

С друге стране, аналитичар Дејан Милетић објашњава да Запад боли чињеница да је Дачић досад успео да издејствује 15 повлачења косовске независности.

– Сигурно је да је ЦИА само једна од служби која истражује Дачићеву методологију која је довела до успеха. Наша дипломатија и Вучић, који представља сам врх државе, стално су под лупом, те је неопходно да наши потези буду тајновити и под јачом безбедносном заштитом. Добра ствар у свему је што, упркос праћењу и прикупљању података, Америка није дала политичку сагласност и овлашћење на основу којих би ЦИА могла да делује како би спречила да се реализује иједно повлачење признања – наводи Милетић.

Додаје да Американци нису усамљени, да уз њих, Дачића прате и остале службе попут енглеског МИ6, руске, немачке, али и хрватске обавештајне агенције.

– Поред ових служби, исту ствар раде службе из Словеније, Румуније, Бугарске и Француске, с тим да, за разлику од осталих, Париз у свом деловању није деструктиван као остали – наводи Милетић, који је уверен да ће Дачић, упркос акцијама страних служби, имати успеха и ускоро објавити још неко отпризнавање Косова.

Извор: Ало