Русија

„Напустите свој домове“ ОСТВАРИО СЕ НАЈГОРИ СЦЕНАРИО, НАРЕЂЕНА ХИТНА ЕВАКУАЦИЈА У РУСИЈИ

Ниво радијације у руском граду Северодвинску повећао се након 8. августа и несреће која се догодила током тестирања ракете и док власти тврде да је зрачење веће између 4 и 16 пута, Гринпис наводи да је то 20 пута.

Министарство одбране је, иначе, најпре објавило да је зрачење остало на нормалном нивоу после несреће, те да нема опасности по становништво, али су градске власти Северодвинска сада саопштиле да је забележен краткотрајни раст нивоа радијације, преноси Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Становницима Њенокса препоручено је да због могуће опасности од радијације напусте своје домове док трају радови на месту несреће.

Истовремено лекари и медицинско особље које је помагало повређенима после несреће током тестирања ракете послати су у Москву на медицинско испитивање.

Гринпис тврди да је ниво зрачења порастао 20 пута, док руска метеоролошка агенција Росгидромет објављује да је забележен раст од 4 до 16 пута.

Русија је тек у суботу признала да је експлозија у бази за лансирање пројектила била нуклеарног карактера и да је притом погинуло најмање петоро људи.

 

Извор: Ало.рс/ Тањуг